Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuspręsta skųsti EK sprendimą, dėl kurio ūkininkams mažėtų išmokos

Šiandien pasitarime ministrų kabinetas iš esmės pritarė Žemės ūkio ministerijos siūlymui apskųsti Europos Sąjungos Bendrajam Teismui Europos Komisijos (EK) sprendimą, pagal kurį Lietuva privalėtų taikyti moduliaciją papildomoms nacionalinėms tiesioginėms išmokoms už 2013 m. ir dėl to ūkininkams būtų sumažintos nacionalinės išmokos už gyvulius ir pasėlius.
Žemdirbys
Žemdirbys / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Teismo bus prašoma panaikinti EK šių metų liepos 19 dienos sprendimą, kuriuo numatyta Lietuvos žemdirbiams skirti pereinamojo laikotarpio nacionalinę paramą už 2013 metus, tačiau taip pat išmokoms pritaikyti moduliaciją. Tokiu atveju, kai ūkininkui mokama visa tiesioginių išmokų suma, įskaitant visus pereinamojo laikotarpio nacionalinės paramos mokėjimus, viršytų 5 tūkst. eurų, išmoka būtų sumažinama 10 proc. sumos viršijančios 5 tūkst. eurų ribą.

Priimdama sprendimą, Komisija iš esmės rėmėsi už 2012 m. mokamų papildomų nacionalinių tiesioginių išmokų skyrimo tvarka, nustatyta EK 2012 m. liepos 2 d. sprendimu. Lietuva pernai taip pat turėjo teisę per du mėnesius apskųsti šį sprendimą, tačiau tai nebuvo padaryta, dėl ko ūkininkams šiemet buvo sumažintos išmokos.

Pasak Žemės ūkio ministerijos, EK 2013 m. liepos 19 d. sprendime nustatyta moduliacija lemia tokias išmokas ES naujųjų valstybių narių žemdirbiams, kurios yra mažesnės už kitų valstybių narių žemdirbiams mokamas išmokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas