Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pagalba pienininkystės ūkiams – išmokos mokamos tiek už karves, tiek už ūkio plėtrą

Pastaraisiais metais Lietuvoje mažėja karves auginančių ūkininkų ir parduoto pieno kiekis. Ypač statiskoje pastebimas smulkių ūkių (auginančių 1-2, 3-5, 6-10 karvių) nykimas. Užtat nemažėja pieno gėrėjų, todėl tiek valstybė, tiek Europos Sąjunga remia pienininkystę. Šiame straipsnyje apžvelgiame, kaip galite gauti paramą tiek už auginamus galvijus, tiek ūkio plėtrai.
Pratybos „Geležinis vilkas 2017“
Pieninės karvės / Alfredo Pliadžio nuotr.

Ūkininkai gauna paramą už kiekvieną auginamą karvę

Pieno supirkimo kainos ūkininkų nedžiugina, tačiau miestiečiai vis dar aktyviai geria pieną, o rinkoje atgimsta įvairūs pieno produktai: nuo uogomis ir vaisiais paskaninto kefyro iki graikiško jogurto. Europos Sąjunga, suvokdama sudėtingą šios ūkio šakos padėtį, moka išmokas gyvulius auginantiems ūkininkams.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro Gyvūnų produktų apskaitos skyriaus vadovė Julija Šataitė sakė, kad ūkininkas kasmet iš Europos Sąjungos gali gauti paramą už pienines karves (kiekvieną iš jų), o iš Lietuvos valstybės – paramą, jei šiuo verslu užsiima nuo 2006-2007-ų metų.

Parama planuojama ūkiams, kurie vietoje gamina arba pakuoja produktus, taip pat skiriama parama tam, kad juos būtų galima tiekti į rinką.

„Parama už pienines karves mokama kasmet. Išmokama už vidurkį karvių, laikytų nuo vienų metų balandžio pirmosios iki kitų metų kovo 31-os dienos, – sakė J.Šataitė – Pieno tiekėjas tam, kad gautų paramą, turi būti deklaravęs žemę, taip pat pažymėjęs, kad nori gauti tokią paramą. Taip pat jis turi realiai užsiimti pienininkyste, parduoti ne mažiau nei 500 kilogramų pienų iš vienos pieninės karvės per tuos metus.“

Žemės ūkio ministerijos atstovai patikslino, jog mokama 107,32 eurų už pieninę karvę per metus.

„2018-aisiais parama buvo mokama tiems Žemės ūkio ir kaimo verslo registre registruotiems valdos valdytojams, kurių valdoje valdytojo ir (ar) partnerių vardu 2017 m. balandžio 1 d. – 2018 m. kovo 31 d. laikotarpiu Ūkinių gyvūnų registre buvo registruotos pieninės karvės. Be to, pieno gamintojas 2018 metais turėjo pateikti žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo paraišką bei joje pažymėti, kad nori gauti paramą už pienines karves. Pieno gamintojai, parduodantys pieną tiesiogiai vartoti, taip pat privalėjo pateikti pieno pardavimo deklaracijas“, – rašoma Žemės ūkio ministerijos atsakyme 15min.lt

ES skatina kokybišką produkciją ir jaunus ūkininkus

Kito tipo parama yra pereinamojo laikotarpio nacionalinė parama už pieną, tiksliau – už 2006-2007-aisiais metais parduoto pieno kiekį. Tam, kad ūkininkas pretenduotų į šią paramą, jis turi užsiimti pienininkyste, Žemės ūkio kaimo verslo registre būti registruotas kaip žemės valdos valdytojas arba partneris, taip pat turėti 2006-2007-ųjų pieno kvotą, parduotą pieno kiekį, nuo to laiko laikyti karves. Kitaip tariant, pagal šią priemonę remiami ūkininkai, vykdantys šią veiklą jau ilgą laiką.

Išmokos gavėjas turi realiai užsiimti pienininkyste, parduoti ne mažiau nei 500 kilogramų pienų iš vienos pieninės karvės per tuos metus.

Nacionalinės mokėjimų agentūros svetainėje taip pat galima rasti kvietimų teikti paraiškas 2019-iesiems metams. Parama planuojama ūkiams, kurie vietoje gamina arba pakuoja produktus, taip pat skiriama parama tam, kad juos būtų galima tiekti į rinką.

Ūkininkams gali būti kompensuojamos ir išlaidos produktų rinkodarai. Iš finansuojamų veiklų galima suprasti, kad siekiama skatinti ypač kokybiškų produktų gamybą. ES ketina remti efektyvesnes technologijas, ekologiškus produktus gaminančius ūkininkus, taip pat – pačius smulkiausius ūkius. Bus finansuojamas produktų sertifikavimas, įsijungimas į ES pripažįstamas produktų kokybės sistemas.

Paramą gali gauti ir jaunesni nei 40-ies metų gyventojai, pirmą kartą įsikuriantys žemės ūkio valdoje ir pradedantys ūkininkauti – taip siekiama padidinti jaunųjų ūkininkų skaičių. Daugumą paraiškų prašoma pateikti iki balandžio pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas