Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasaulyje šiemet laukiama rekordinio kviečių ir ryžių derliaus

Pasaulio kviečių ir ryžių augintojai šiemet surinks rekordinį derlių, ketvirtadienį pareiškė Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO).
Kviečiai moters rankoje
Kviečiai moters rankoje / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Ryžiai Kviečiai

Bendra grūdų gamyba šiemet, palyginti su 2015 metais, turėtų padidėti 1,5 proc. iki 2,569 mlrd. tonų, prognozuoja organizacija.

Dėl didelio derliaus padidės maisto atsargos ir smuks kainos, o bendro maisto importo vertė JAV doleriais sumažės 11 proc., „nes gyvulininkystės produktų ir grūdinių maisto produktų kainų sumažėjimas su kaupu atsveria žuvies, vaisių ir daržovių, aliejų ir ypač cukraus kainų pakilimą“.

Tačiau daugelis skurdesnių valstybių iš to negaus jokios naudos, nes jų valiutos yra nusilpusios, pažymi organizacija.

Labiausiai kviečių gamyba padidės Indijoje, Jungtinėse Valstijose ir Rusijoje, kuri „gali atimti iš Europos Sąjungos didžiausio grūdų eksportuotojo titulą“.

Ryžių gamyba pasaulyje, FAO skaičiavimais, šiemet turėtų padidėti pirmą kartą per trejus metus. Rekordinius derlius prognozuojamas dėl palankių ryžių augintojams oro sąlygų Azijoje, taip pat dėl gerokai padidėjusios gamybos Afrikoje.

Ateities sandorių kviečių ir kukurūzų kainos Čikagos prekių biržoje nuo metų pradžios sumažėjo daugiau kaip 16 proc. ir tai visų pirma lėmė prognozuojamas pasiūlos padidėjimas. Tuo tarpu ryžių kainos yra nusileidusios į žemiausią nuo 2008 metų lygį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas