Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Patarimai ūkininkams: kaip atnaujinti kiaulių auginimą po AKM protrūkio

Afrikinis kiaulių maras (AKM) Lietuvos ūkininkams tapo kone keiksmažodžiu. Šios ligos pirmieji protrūkiai Lietuvą pasiekė dar 2014 m., smogdamas tiek smulkiesiems, tiek stambiesiems kiaulių augintojams šalyje. Tačiau ekspertai teigia, kad visam laikui kiaulininkystės nurašyti jokiu būdu nereikėtų, o tinkamai vykdant reikalavimus, sėkmingai auginti kiaules galima ir šiandien.
Kiaulė
Kiaulė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ypač pavojinga liga

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) teigimu, Afrikinis kiaulių

maras – ypač pavojinga užkrečiama virusinė naminių bei laukinių kiaulių ir šernų liga. Šis virusas perduodamas tiesioginio kontakto būdu su ekskretais, sekretais, krauju, taip pat jį perneša tam tikros rūšies erkės, kurių mūsų bei kaimyninėse šalyse nėra, o jos plačiai paplitę pietų valstybėse.

Mechaniškai gali virusą pernešti žmonės, taip pat teigiama, kad ir paukščiai ar musės, tačiau dėl jų vaidmens vis dar mokslininkai diskutuoja. Afrikiniu kiaulių maru gyvūnai užsikrečia ir netiesioginio kontakto būdu – pavyzdžiui, per apkrėstą inventorių, transporto priemones, pašarus, jas prižiūrinčių asmenų drabužius ir pan. Specialistų teigimu, ši liga plinta lengvai, tad jai sustabdyti reikia kompleksinių priemonių ir didelės atidos.

Teko išskersti kiaules

AKM užkrėsta zona yra apėmusi jau bene pusę Lietuvos teritorijos, tačiau pagrindinis viruso plitimas vyksta per šernus. Varėnos VMVT vyr. veterinarijos gydytojo - inspektoriaus Edvino Stanevičiaus teigimu, vien Varėnos rajone nuo 2014 m. lapkričio 3 d. iki 2016 m. gruodžio 1 d. buvo nustatyti 26 Afrikinio kiaulių maro atvejai šernų populiacijoje. Afrikinio kiaulių maro protrūkių kiaulių laikymo vietose Varėnos rajone nebuvo nustatyta.

2013 m., atsižvelgiant į situaciją Baltarusijoje, dalis Varėnos rajono savivaldybės teritorijos pateko į buferinės zonos sąrašą.

„Kiaulių laikymo vietoms, kuriose nebuvo įgyvendinti biologinio saugumo priemonių reikalavimai kiaulių laikymo vietose, buvo nurodytas laikotarpis, per kurį ūkiai galėjo įdiegti biologinio saugumo reikalavimus, o tuose ūkiuose, kuriuose laikytojas to padaryti negalėjo arba nesugebėjo, laikomos kiaulės turėjo būti paskerstos ir iš paskerstų kiaulių nustatyta tvarka turėjo būti paimti mėginiai afrikinio kiaulių maro tyrimams. Šis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus nurodymas padėjo ne tik eliminuoti biologinio saugumo prasme labiausiai pažeidžiamus ūkius, bet ir leido įsitikinti, kad afrikinio kiaulių maro virusas iš kaimyninės valstybės į kiaulių laikymo vietas nepateko“, - jau kelerius metus trunkančią kovą su AKM komentavo E. Stanevičius.

Šiandien jau galima atnaujinti veiklą

Atsižvelgiant į 2014–2015 metais įvykusius afrikinio kiaulių maro protrūkius, iki šių metų kovo 30 d. Varėnos rajono gyventojai negalėjo savo ūkiuose laikyti kiaulių. Šiandien jau galima atnaujinti kiaulių auginimą, tačiau tik įvykdžius VMVT nustatytas sąlygas.

„Į ūkį įsivežti galima tik sveikas kiaules, kurios yra kilusios iš ūkių, kurie pilnai atitinka biologinio saugumo priemonių reikalavimus kiaulių laikymo vietose. Į laikymo vietą gabenamos kiaulės turi būti paženklintos ausų įsagu su kilmės ūkio bandos kodu, kiaulių siuntai privalo būti išduotas veterinarijos pažymėjimas ir Lietuvos Respublikoje vežamų gyvūnų važtaraštis“, - sąlygas norintiems atnaujinti veiklą komentuoja specialistas E.Stanevičius.

Taip pat VMVT akcentuoja, jog siekiant išvengti gyvūnų užkrečiamųjų ligų pasireiškimo kiaulių laikymo vietose, kiaulių savininkai gyvulių laikymo vietose privalo laikytis Biologinio saugumo priemonių reikalavimų.

„Tai reiškia, kad kiaulių laikymo vietos teritorija turi būti reguliariai tvarkoma, joje auganti žolė turi būti laiku nušienaujama, krūmai apkarpomi, medžiai iškertami ar nugenėjami, kad juose būtų sunku veistis graužikams ir kitiems gyvūnams. Taip pat svarbu, kad kiaulių laikymo vieta turi būti aptverta tvora (medine, tinkline ar pan.), o prie įvažiavimo ar įėjimo į kiaulių laikymo vietą turi būti įrengti vartai. Tvora ir vartai turi būti įrengti taip, kad į kiaulių laikymo vietos teritoriją negalėtų nekontroliuojamai patekti pašaliniai asmenys, transporto priemonės, laukiniai, bešeimininkiai ir bepriežiūriai gyvūnai“, - aiškino VMVT inspektorius E.Stanevičius.

VMVT inspektoriaus teigimu, leidus atnaujinti kiaulių auginimą, tarp vietos ūkininkų jau matyti susidomėjimas – iki gruodžio 1 d. Varėnos rajone išduota 19 leidimų ūkiuose laikyti iki 10 kiaulių skerdimui savoms reikmėms. Šiuose ūkiuose šiuo metu jau laikomos 76 kiaulės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas