Sportas gyvai
2022 10 25

Paukštininkų pagalbos šauksmas: tik stambaus verslo spaudimas ar tikra bėda?

Pasak paukštininkystės sektoriaus atstovų, Vyriausybės kompensacijų planas energetikai yra tik deklaratyvus ir negelbėja nuo šimtais tūkstančių eurų išaugusių sąskaitų. Valdantieji atkerta, kad paukščių augintojai nori daugiau nei kiti ir reikalauja išskirtinių teisių.
Viščiukai
Viščiukai / 123RF.com nuotr.

Apie tai portalo 15min video laidoje „15/15“ diskutavo Seimo kaimo reikalų komiteto narys Andrius Vyšniauskas ir Lietuvos paukštininkystės asociacijos direktorius Gytis Kauzonas.

– Kodėl paukštininkai teigia, kad Vyriausybės suplanuota kompensacija yra tik deklaratyvi?

G.Kauzonas: Pažiūrėkime į skaičius, kuriuos pati Vyriausybė skelbia. Jeigu šnekame apie elektros dedamosios kompensavimą verslui, tai iš to paskelbto 2,5 mlrd. eurų paketo tam skiriama tik apie 450 milijonų eurų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gytis Kauzonas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gytis Kauzonas

Didžioji dalis – tai yra ne parama, o tiesiog paskolos arba atidėti mokesčiai, kuriuos vis vien reikės sumokėti. Dėl to taip ir teigiame – kad suma 2,5 mlrd. yra graži, bet jos panaudojimas galbūt nėra toks gražus ir tiek padedantis verslui, kaip yra teigiama.

– Pone A.Vyšniauskai, jūsų iš karto noriu paklausti – kodėl teigiate, kad paukščių augintojai reikalauja išskirtinių teisių šiuo klausimu, kalbant apie kompensaciją?

A.Vyšniauskas: Dėl labai paprastos priežasties. Turime suprasti, kad paukščių auginimo verslas Lietuvoje yra stambus verslas, kuriame dominuoja iš esmės viena stambi žemės ūkio grupė, užimanti didžiąją rinkos dalį.

Jeigu mes skaičiuojame bet kokią paramą, tai turime atsižvelgti ir į Europos Komisijos reguliavimus. Kai Europos Komisija skaičiuoja paramą, dažniausiai ji skaičiuoja ne vienos įmonės, nei vieno fabriko ar ūkininko gaunamą paramą, bet žiūri į visą verslo grupę.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Vyšniauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Vyšniauskas

Šiuo atveju Lietuvoje dominuoja „Linas Agro“ įmonių grupės paukštininkystės įmonės, o visa grupė yra be galo pelninga, praėjusiais metais turėjusi didžiulius pirkimus ir nemažus pelnus. Dėl to būtent jie susiduria su tam tikromis problemomis, nes smulkūs ūkiai, ūkininkai, kurie augina paukščius, jie tos paramos gauna.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius