Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Per savaitę – 15 afrikiniu kiaulių maru užsikrėtusių šernų

Šią savaitę afrikinis kiaulių maras (AKM) nustatytas 15 šernų – 12 nugaišusių ir 3 sumedžiotiems, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Šernas Henrikas
Šernas Henrikas / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Penki virusu užsikrėtusių šernų gaišenos buvo aptiktos Troškūnų ir 7 – Traupio seniūnijų miškuose (Anykščių r.). Sumedžioti šernai buvo Pelėdnagių (Kėdainių r.), Anykščių ir Andrioniškio (Anykščių r.) savivaldybių medžioklės plotuose.

Seniūnijose, kuriose rasti nugaišę šernai, toliau vykdoma intensyvi AKM stebėsenos programa. Be to, užkrėstose zonose tikrinami maži kiaulininkystės ūkiai dėl biologinio saugumo reikalavimų įgyvendinimo.

Lietuvoje nuo šių metų pradžios nustatytos 257 AKM židinių vietos, virusas patvirtintas 380 šernų (307 nugaišusiems ir 73 sumedžiotiems).

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad radus šerno gaišeną, apie tai reikia informuoti teritorines valstybines maisto ir veterinarijos tarnybas arba paskambinti nemokamu, visą parą veikiančiu telefono numeriu 8 800 40403. Šerno gaišenų nereikia liesti ar judinti, mėginti transportuoti. Mėginius paims ir visus darbus, susijusius su saugiu gaišenos sunaikinimu, atliks atvykę specialistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas