Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

PPO ir vėl nepavyko iki nustatyto termino susitarti dėl žvejybos subsidijų

Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) iki metų pabaigos nepavyko susitarti dėl žvejybos subsidijų, skatinančių perteklinę žvejybą, uždraudimo, tačiau derybos bus atnaujintos sausio mėnesį, pirmadienį pranešė šaltinis.
Žvejybinis laivas
Žvejybinis laivas / 123RF.com nuotr.

Nauji posėdžiai šiuo klausimu prasidės sausio 18 dieną, naujienų agentūrai AFP pranešė deryboms artimas šaltinis.

Diskusijos dėl žvejybos subsidijų tęsiasi jau 20 metų.

Deryboms vadovaujantis Kolumbijos ambasadorius Santiago Willsas pirmadienį neoficialiame susitikime pranešė, kad neįmanoma užbaigti derybų iki metų pabaigos, kaip buvo planuota, paaiškindamas tai su COVID-19 pandemija susijusiais vėlavimais, teigė šaltinis.

Šiais metais dėl koronaviruso derybininkai buvo priversti keliems mėnesiams padaryti pertrauką.

Nors diskusijos buvo atnaujintos prieš kelias savaites, fizinių susitikimų apribojimai ir daugybė sunkumų, su kuriais susiduria darbo grupės nariai dėl krizės, sukėlė didelių kliūčių siekiant pažangos, pažymėjo S.Willsas.

S.Willsas įvertino pastarųjų mėnesių intensyvias narių pastangas, kurios leido pasiekti pažangą keliose srityse.

Tačiau jis pripažino, kad tarp narių išlieka esminių skirtumų, ir teigė, jog naujoji susitarimo teksto projekto versija bus išplatinta artimiausiomis dienomis, pranešė šaltinis.

Du dešimtmečiai derybų

Visuotinai sutariama, kad reikia imtis veiksmų prieš pernelyg intensyvią žvejybą, dėl kurios jūros netenka nepaprastai svarbaus šaltinio, nuo kurio priklauso milijonų žmonių pragyvenimo šaltinis, tačiau jau du dešimtmečius besitęsiančios diskusijos nepadėjo pasiekti sutarimo, kaip elgtis toliau.

PPO derybas pradėjo Dohoje 2001 metais, o 2015-aisiais, patvirtinus JT darnaus vystymosi tikslus, derybos gavo labai reikalingą impulsą.

Derybininkai nustatė neprivalomą terminą iki 2020 metų pabaigos panaikinti subsidijas, kurios prisideda prie neteisėtos, nedeklaruojamos ir nereglamentuojamos žvejybos.

PPO negebėjimas baigti derybų iki metų pabaigos reiškia ne tik akivaizdžią nesėkmę organizacijai, bet ir visai JT sistemai, kuri nepasieks nustatyto tikslo.

Nepaisant daugelį metų trunkančių diskusijų, vis dar esama neišspręstų klausimų, įskaitant tai, ar yra „gerų“ ir „blogų“ subsidijų.

Europos šalys ir kitos šalys, tokios kaip Japonija ir Pietų Korėja, nori uždrausti subsidijas, išskyrus atvejus, kai jos turi teigiamą poveikį, o bet kokį galimą neigiamą poveikį galima panaikinti.

Kitos valstybė, atvirkščiai, mano, kad bet kokia subsidija yra savaime netinkama ir turėtų būti panaikinta, nors pasigirsta balsų, raginančių nustatyti viršutines subsidijų ribas.

Viena pagrindinių kliūčių pasiekti susitarimą yra klausimas, kaip bus elgiamasi su besivystančiomis ir vargingiausiomis šalimis.

Kai kurios valstybės, pavyzdžiui, Indija, reikalauja, kad jos būtų beveik visiškai atleistos nuo bet kokių apribojimų.

Su šiuo reikalavimu nesutinka dalis šalių, ypač todėl, kad PPO sistema leidžia jos narėms save identifikuoti kaip besivystančiomis šalimis.

Daugelis pagrindinių žvejybos valstybių laikomos besivystančiomis šalimis, įskaitant Kiniją, turinčią vieną didžiausių pasaulyje žvejybos laivynų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas