Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prancūzija ketina pasinaudoti JK žuvies produkcijos eksportu kaip koziriu derybose

Prancūzija sekmadienį priminė Jungtinei Karalystei (JK), kad pastaroji eksportuoja didžiąją dalį savo žuvies produkcijos į Europos Sąjungos (ES) šalis, pabrėždama galimą kozirį artėjančiose derybose po „Brexito“ dėl žvejybos teisių, kurios greičiausiai bus gana įtemptos.
Palangoje ruošiamasi vasaros sezonui
Žuvis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Ši diskusija bus gana subalansuota, nes nors tai ir yra tiesa, kad mums reikia prieigos prie britų vandenų, tačiau britams reikia prieigos prie Europos rinkos“, – Prancūzijos žiniasklaidai pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas.

„Didžiosios Britanijos, pagrindinės žuvies produkcijos gamintojos, vandenyse yra gausu žuvies, o juose žvejoja ir daugybė europiečių, pradedant prancūzais iš Bretanės, Normandijos ir šiaurinio regiono “, – kalbėjo jis.

„Faktas yra tas, kad Jungtinė Karalystė 75 proc. žvejybos laimikio eksportuoja į Europos Sąjungą“, – kalbėjo J.Y. Le Drianas.

Po pereinamojo laikotarpio po „Brexito“, kuris baigsis gruodžio 31 dieną, Didžioji Britanija paliks bendrąją žuvininkystės politiką, pagal kurią visiems ES laivynams suteikiamos vienodos galimybės patekti į ES žvejybos vietas.

123rf.com/Žuvis
123rf.com/Žuvis

Abi pusės iki tos dienos bandys susitarti dėl prekybos susitarimo, kuriame būtų numatytos žvejybos teisės, kas yra ypač svarbu Prancūzijai.

J.Y. Le Drianas taip pat perspėjo, kad JK ateityje negalės patekti į ES bendrąją rinką, jei nesilaikys antidempingo taisyklių.

„Jei Jungtinė Karalystė nori įkurti tam tikrą Singapūrą prie Temzės už Europos Sąjungos ribų, mes nesutiksime, nes jei norėsite patekti į mūsų vidaus rinką, turėsite gerbti mūsų taisykles“, – kalbėjo ministras.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas yra sakęs, kad žvejybos „kontrolės susigrąžinimas“ bus vienas iš apdovanojimų, kuriuos suteiks 47 metus trukusios JK narystės Europos Sąjungoje nutraukimas.

Airijos ministras pirmininkas Leo Varadkaras, kurio šalis taip pat yra labai suinteresuota užsitikrinti gerą susitarimą dėl žvejybos, šią savaitę JK priminė: „Jums gali tekti daryti nuolaidų tokiose srityse kaip žvejyba, kad gautumėte nuolaidų iš mūsų tokiose srityse kaip finansinės paslaugos.“

Tuo tarpu Europos Sąjungos vyriausiasis „Brexito“ derybininkas Michelis Barnier teigė, kad prekybos susitarimo negalima pasiekti atsiribojant nuo žvejybos teisių klausimo.

„Žvejybos susitarimas bus neatsiejama prekybos susitarimo dalis“, –Prancūzijos televizijos kanalui LCI kalbėjo M.Barnier.

„Tai nėra naujiena, – pridūrė M.Barnier. – Britai neturėtų apsimesti, kad apie tai sužinojo tik dabar.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas