Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prekiautojai miško gėrybėmis: pirkėjai dejuoja, kad brangu, bet perka

Pasirodžius pirmosioms mėlynėms ir voveraitėms, į miškus išskubėjo miško gėrybių rinkėjai, o pakelėse pasirodė ir pirmieji prekiautojai. Nors grybavimas ar uogavimas miške gali atrodyti kaip įdomus laisvalaikio praleidimo būdas, tačiau pakelėse stovintys prekiautojai teigia, kad už gėrybes uždirbti pinigai padeda išgyventi ir susimokėti per žiemą susikaupusius mokesčius.
Prekyba uogomis ir grybais pakelėje
Prekyba uogomis ir grybais pakelėje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Valkininkų pakelėje, prie kelio Vilnius – Gardinas, kuriuo į Druskininkų kurortą ar sodybas Dzūkijoje traukia nemažai pasiturinčių žmonių, prekiaujantys grybų ir uogų rinkėjai džiaugiasi, kad pavyksta papildomai užsidirbti iš miško gėrybių.

Patarimas kainų šokiruotiems pirkėjams: patys pabandykit pririnkti

Pakelėse stovintys prekeiviai pravažiuojančiuosius bando suvilioti mėlynėmis po maždaug 4 eurus už litrą, tačiau sako, kad yra galimybė derėtis. Kai kurie prekeiviai siūlo šiandien iš miško prigrybautų voveraičių, tačiau jų kaina kai kur svyruoja net iki 8 eurų už litrą. Pasak pardavėjų, voveraičių šioje Lietuvos dalyje dar labai nedaug, todėl ir kaina didesnė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekyba uogomis ir grybais pakelėje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekyba uogomis ir grybais pakelėje

Prekeiviai tikina, kad kainos nuo pernai nepasikeitusios, o likusios tokios pačios arba labai panašios į pernykštes, tačiau pripažįsta, kad prieš euro įvedimą prekiavo šiek tiek žemesnėmis kainomis. Tai paaiškina tuo, kad ir produktų bei paslaugų, kurias prekiautojai planavo įsigyti ar už kurias planuoja susimokėti, yra pakilusios, tad natūralu, kad ir jie pabrangino savo surinktas gėrybes.

Būna, kad sužinoję kainas tik išplūsta mus ir išvažiuoja nieko nepirkę, tačiau būna, kad pasakę, jog per brangu, vis tiek perka, – sakė prekiautoja Janė.


Pasak pakelėje stovinčių prekeivių, dauguma žmonių skundžiasi, kad kainos per aukštos.

„Būna, kad sužinoję kainas tik išplūsta mus ir išvažiuoja nieko nepirkę, tačiau būna, kad pasakę, jog per brangu, vis tiek perka“, – sako prekiautoja Janė.

Kiti prekeiviai jai pritaria ir dalinasi patirtimi, kad skundžiasi kone kiekvienas pirkėjas. Tokiais atvejais prekiautojai sako norintys pasiūlyti pirkėjams patiems miške prisirinkti gėrybių, neva tada jie suprastų, kodėl nėra pigu, ir patys pasisiūlytų mokėti dar daugiau.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Voveraitės
Luko Balandžio /15min nuotr./Voveraitės

Pakelėje prekiauti labiau apsimoka nei turguje

Dalis vyresnio amžiaus žmonių, užsiimančių mėlynių bei grybų rinkimu, pasakoja, kad tai yra vienintelis būdas išgyventi, „prisidurti“ prie mažos pensijos ar susimokėti susikaupusias sąskaitas.

Jaunesni siekia užsidirbti – kartu su Jurgita gėrybes renkantys ir pardavinėjantys sūnūs tokiu būdu per vasarą užsidirba mokyklai ir pramogoms. O štai paskutiniųjų klasių mokinė Dominyka, jau trejus metus kartu su tėvais renkanti ir prekiaujanti miško gėrybėmis, džiaugiasi, kad toks užsiėmimas yra labai gera proga užsidirbti vasarai.

Pakelėse prekiaujantys žmonės sako vengiantys važiuoti prekiauti į turgų, nes ten žymiai didesnė konkurencija, o ir kainas tenka derinti prie konkurentų.

Pasak jų, pakelėse žymiai didesnė tikimybė parduoti visus surinktus grybus bei uogas. O ir tam, kad finansiškai apsimokėtų nuo Valkininkų važiuoti prekiauti į Vilnių, reikia pririnkti labai daug gėrybių, nes važiuoti su keliais litrais, pasak jų, tiesiog neapsimoka.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mėlynės
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mėlynės

Tuo tarpu Naujuosiuose Valkininkuose įrengtame miško gėrybių turgelyje prekiaujantys žmonės pasakoja, kad konkurencija šioje srityje išties nemaža ir kainas tikrai tenka pasiderinti su šalia prekiaujančiais.

Prekeivis Mindaugas sako, kad pasitaiko ir nemenkų konfliktų tarp šalia prekiaujančių. Jis pasakoja, kad bandymas savo rinktus produktus parduoti pigiau nei kiti prekeiviai sukelia nemažą nepasitenkinimą, nes greta prekiaujantys tai pat yra priversti mažinti kainas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekyba miško gėrybėmis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekyba miško gėrybėmis

Vilniaus Šeškinės turguje – pigiau

Kad konkurencija šiek tiek veikia gėrybių kainas, matyti ir Šeškinės turguje. Čia voveraičių galima įsigyti už maždaug 4 – 5 eurus už litrą, tad maždaug 2 – 3 eurais pigiau nei pakelėje, o mėlynių kaina svyruoja nuo 3 iki 4 eurų už litrą, tad irgi truputį pigiau nei iš pakelės prekeivių.

Šio turgaus prekiautojai, paprašyti palyginti dabartines kainas su pernykštėmis, to padaryti negalėjo – tikino neprisimenantys arba mėlynėmis bei voveraitėmis prekiaujantys dar tik pirmus metus.

Prekiautojai pakelėse ir prekiaujantys turgeliuose su nekantrumu laukia, kol pasirodys ir kitos miško gėrybės – sako būtinai eisią rinkti ir jų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas