Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Tyrimas atskleidė: prekybos centrams tiekiamoje lenkiškoje vištienoje – itin stiprių antibiotikų pėdsakai

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad Lenkijos mėsos perdirbėja „SuperDrob“ Jungtinės Karalystės prekybos tinklams tiekė šaldytus paukštienos produktus, kuriuose užfiksuota itin stiprių antibiotikų pėdsakų, praneša „The Guardian“. Šie vaistiniai preparatai esą yra siejami su mirtinų superbakterijų plitimu, galinčiu lemti žmonių gyvybėms pavojingų ligų protrūkius. Pažymima, kad į Lietuvą šįmet uždrausta tiekti daugiau nei 2,5 tonos „SuperDrob“ produkcijos.
Vištų ūkis
Vištų ūkis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tyrimą atliko „The Guardian“, Tiriamosios žurnalistikos biuras (angl. The Bureau of Investigative Journalism) ir ITV. Jo metu išsiaiškinta, kad „SuperDrob“ produkcijoje aptikti fluorochinolonų antibiotikai.

Kompanija yra viena iš pagrindinių vištienos tiekėjų Jungtinės Karalystės (JK) prekybos centrams – „Lidl“, „Asda“ ir „Iceland“.

Fluorochinolonais dažnai gydomos sunkios žmonių salmonelių infekcijos.

Gyvūnams skiriami antibiotikai vis dažniau tikrinami. Mokslininkai atkreipia dėmesį į pavojų, kad potencialiai mirtinos bakterijos gali tapti atsparios antibiotikams, o tai reiškia, kad vaistai gali nebepadėti gydyti žmonių infekcijų.

Antibiotikams atsparios bakterijos, vadinamos „superbakterijomis“, kelia vis didesnę grėsmę žmonių sveikatai, dėl kurių 2019 m. pasaulyje mirė apie 1,2 mln. žmonių.

Europos Sąjunga praėjusiais metais sugriežtino įstatymus dėl antibiotikų naudojimo ūkiuose. Pastaruosiuose salmonelės gali plisti lengvai.

Vis dėlto aiškėja, kad pastaraisiais metais Lenkijos, kuri yra didžiausia paukštienos gamintoja Europoje, ūkiuose smarkiai padaugėjo žmonių sveikatai pavojingų vaistų.

Šalyje fluorochinolonų pardavimas išaugo daugiau kaip 70 proc. Tyrimo metu surinkti duomenys rodo, kad dar labiau išaugo kolistino, naudojamo gydant sunkias infekcijas, kurių nepaveikia kiti vaistai, pardavimai. PSO abu šiuos vaistus priskiria prie itin svarbių žmonių sveikatai.

Wikipedia/SuperDrob
Wikipedia/SuperDrob

„SuperDrob“ yra viena iš pirmaujančių Lenkijos paukštienos gamintojų, kurios daugiau kaip 50 proc. pajamų ganama iš eksporto. Tyrimo metu trys šaltiniai, tarp kurių ūkininkas, kuris tiekia „SuperDrob“ vištieną, ir veterinarijos gydytojas, aptarnaujantis tiekėjų ūkius, patvirtino, kad gyvūnams gydyti ūkiuose naudojami fluorochinolonų antibiotikai.

Ištyrus atliekų mėginius, paimtus iš keleto Lenkijos paukštininkystės ūkių, kurie tiekė mėsą „SuperDrob“, aptikta fluorochinolonams atsparių bakterijų, tarp jų – ir E.coli, kuri yra pagrindinis žmonių apsinuodijimo maistu šaltinis.

Bendrovė „SuperDrob“ pripažino, kad vaistai buvo naudojami, tačiau ji teigė taikiusi griežtą politiką, užtikrinančią, kad jie būtų naudojami tik retais atvejais.

„Jei yra veterinarinis poreikis gydyti, jie naudojami prižiūrint veterinarijos gydytojams“, – teigiama kompanijos pareiškime.

Bendrovė taip pat tvirtino, kad mažina fluorochinolonų antibiotikų naudojimą ir iki 2025 m. laipsniškai jų atsisakys.

2020 m. ES ir JK institucijos nustatė, kad „SuperDrob“ mėsos gamyklos ir ūkiai yra pagrindinis salmonelių protrūkio Jungtinėje Karalystėje, kuriuo užsikrėtė daugiau kaip 400 žmonių, šaltinis.

Uždrausta tiekti į Lietuvą

Tiriamosios žurnalistikos biuras išnagrinėjo protrūkį sukėlusių bakterijų genetines sekas ir nustatė, kad dauguma jų buvo atsparios fluorochinolonams, o kai kuriais atvejais mėginiai buvo atsparūs ir keliems vaistams, todėl infekcijas gydyti buvo dar sunkiau.

Šiemet dėl nustatytų patogeninių salmonelės mikroorganizmų į Lietuvą uždrausta tiekti daugiau nei 2,5 tonų „SuperDrob“ produkcijos.

Tuo metu „SuperDrob“ teigė, kad protrūkio metu pramonę prižiūrėjo valstybė, tačiau bendrovė įdiegė savo salmonelių kontrolės sistemą, kurią sukūrė paukščių ligų ir kokybės departamento specialistai.

Kompanija taip pat teigė, kad pakeitė sutartis su savo veisėjais, siekdama užtikrinti, kad šios sistemos būtų įdiegtos jų įmonėse.

Kaip pranešė portalas VE.lt, Lietuvos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos svetainėje pateikiamose Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus ataskaitose (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed) nurodoma, kad šiemet dėl nustatytų patogeninių salmonelės mikroorganizmų į Lietuvą uždrausta tiekti daugiau nei 2,5 tonų „SuperDrob“ produkcijos.

2021 metais į Lietuvą dėl salmonelių uždrausta tiekti daugiau nei 80 tonų šios kompanijos produkcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius