„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Prekybos centruose – nedidelis mažesnio riebumo sūrio pasirinkimas

Siekiant tausoti visuomenės sveikatą, neseniai priimti Europos Sąjungos (ES) reikalavimai gamintojams riboti riebalų kiekį gaminamuose produktuose, ypatingai sūrių ir kitų pieno produktų.
Sūrio brandinimo rūsys
Sūrio brandinimo rūsys / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Akivaizdu, jog gamintojai sureagavo – šiandien prekybos centruose yra daug didesnis mažesnio riebumo sūrio ir kitų pieno gaminių pasirinkimas. Nepaisant to, žmonės nepradėjo tokių produktų pirkti daugiau. O priežastis labai paprasta – žmonėms nepatinka mažo riebumo sūrių skonis, tekstūra bei lydymosi savybės.

Būtent todėl ES inicijuotas „Cheesecoat“ projektas, kuriuo siekiama pagerinti gyvūninės kilmės produktų (ypatingai sūrių) gamybos technologijas. Dėl šios technologijos gaminant mažo riebumo produktus nenukentėtų jų skoninės, tekstūros ir kitos savybės. Tikimasi, kad šis projektas dar labiau paskatins gamintojus gaminti mažo riebumo sūrius, taip apsaugant vartotojų sveikatą.

Projektas vykdomas Švedijos SP technikos tyrimų institute, kuriame mokslininkai ištirs pagrindines gyvūninės kilmės produktų apdirbimo sąlygas – temperatūrą, pH, pieno riebalų specifiką ir kitas, sūrių gamyboje svarbias sąlygas. Tai padės sukurti naujas mikrobiologines kultūras, kurios atliktų pieno fermentaciją. O viso to rezultatas – mažo riebumo sūrių gamyba.

„Cheesecoat“ projekto partneriai teigia, jog naujosios technologijos leis ne tik sūrių gamintojams tapti patrauklesniais vartotojui, bet ir tausoti jų sveikatą. Taip pat akcentuojama, jog trijų procentų riebumo mocarela (ir ne tik) sūriai turės kone identišką tekstūrą, išvaizdą bei skonį, kaip ir didelio riebumo mocarela.

Tikimasi, jog šis projektas suteiks ES sūrių gamintojams konkurencinį pranašumą prieš kitus pasaulio sūrių gamintojus bei sustiprins visą ES sūrių pramonę.

ES projekto finansavimui skyrė 1,9 mln. eurų. Mokslininkai planuoja projektą baigti iki 2014 m. lapkričio mėnesio.

Parengta pagal phys.org informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs