Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Premjeras Algirdas Butkevičius nori, kad išmokos žemdirbiams ES lygį pasiektų 2018 metais

Lietuva sieks, kad tiesioginės Europos Sąjungos išmokos žemdirbiams su ES vidurkiu būtų sulygintos 2018 metais – dviem metais anksčiau nei siūloma dabar, teigia premjeras Algirdas Butkevičius.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Susitikime, kuris vyko su Europos Komisijos pirmininku ponu Jose Manueliu Barossu apie tai labai kalbėjomės. Iškėlėme tris norus, pageidavimus, kad būtų padidintas finansavimas sanglaudos fondui, kad tiesioginės išmokos mūsų žemdirbiams būtų numatytos sulyginti jau nuo 2019 metų, negu kaip yra numatyta dabar 2020 metai“, – ketvirtadienį telefonu iš Briuselio Lietuvos radijui sakė A.Butkevičius, kuris trečiadienį susitiko su J.M.Barossu.

Vėliau premjero atstovė Evelina Butkutė Lazdauskienė BNS patikslino, kad premjeras turėjo galvoje 2018 metus.

Pasak jo, su EK pirmininku daug diskutuota apie bendrijos biudžetą.

„Išsakyta mintis, kad iš vienos pusės kai kurių Europos šalių lyderiai reikalauja, kad būtų mažinamos išmokos, o iš kitos pusės, kurios laikosi Europos Parlamentas, kad būtų Europos Sąjungos biudžetas didesnis. Šiuo klausimu su ponu Barosu diskusija užtruko apie 15-20 minučių“, – teigė premjeras.

Vasarį planuojamame ES Vadovų tarybos susitikime bus svarstoma dėl tiesioginių išmokų Baltijos valstybių žemdirbiams naujoje finansinėje perspektyvoje.

Lapkričio pabaigoje ES Vadovų tarybai svarstant žemės ūkio išmokų klausimą, pasiūlyta, kad 2020 metais tiesioginės išmokos Lietuvos žemdirbiams turėtų siekti bent 196 eurus (677 litus) už hektarą. Tačiau Vadovų taryba išsiskirstė nepriėmusi sprendimų dėl Europos Sąjungos biudžeto, todėl vasario 7-8 dienomis bendrijos biudžetas bus svarstomas iš naujo.

Lietuvos žemdirbiai dabar gauna išmokas, sudarančias apie 50 proc. ES vidurkio, būsimoje finansinėje perspektyvoje jas numatoma padidinti iki 65 proc. Baltijos šalių žemdirbiai norėtų gauti bent ES vidurkį siekiančias išmokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas