Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Radviliškio rajone atidarytas „Ateities ūkis“ siekia tapti tvaraus ūkininkavimo pavyzdžiu

Simboliniu juostelės kirpimu buvo atidarytas „Agrokoncerno“ įmonių grupės vystomas, šiuo metu analogų šalyje neturintis „Ateities ūkis“, rašoma „Agrokoncerno“ įmonių grupės pranešime spaudai.

Prieš kelerius metus grupės savininkui Ramūnui Karbauskiui kilo idėja vieną seniausių ūkių paversti tiksliosios žemdirbystės inovacijų, tvaraus ūkininkavimo ir realiu žiedinės ekonomikos pavyzdžiu.

Atlikus daugiau nei 5 milijonų eurų investiciją į ūkio infrastruktūros bei technikos atnaujinimą, taip pat technologinius sprendimus ir inovacijas, šiandien ūkis pradeda naują etapą.

Bus atliekami moksliniai tyrimai ir bandymai

Kaip pažymi R.Karbauskis – viena iš šio projekto pagrindinių misijų yra kurti visos šalies agrosektoriaus pažangą. „Agrokoncerno“ įmonių grupė yra vienintelė Baltijos šalyse agroverslo atstovė, turinti nuosavą, tarptautiniu sertifikatu įvertintą mokslinį padalinį.

Agro inovacijų ir tyrimų centrui „AgroITC“ vadovauja patyrusi mokslininkė dr. Eglė Petraitienė, kuri su savo komanda prižiūri daugiau nei 9 tūkstančius bandymų laukelių visoje Lietuvoje.

„Ateities ūkyje“ taip pat aktyviai taikomi naujausi technologiniai ir augalų apsaugos sprendimai, kurie padeda ūkininkauti ekonomiškai efektyviau, tvariau ir atsakingiau.

Pasak įmonės „Agrokoncernas“ direktoriaus Edgaro Šakio šiam ūkiui priklauso beveik 2500 hektarų žemės, kuri yra labai skirtingų tipų. Dėl šios priežasties ji yra ypač tinkama atlikti įvairiems moksliniams tyrimams, stebėjimams. Atsižvelgiant į dirvos specifiką galima taikyti skirtingas technikas, taip pat patogu lyginti gautus rezultatus, stebėti bei fiksuoti progresą.

Bendrovės nuotr./Ateities ūkio atidarymas
Bendrovės nuotr./Ateities ūkio atidarymas

Šiame ūkyje taip pat atliekami tikslieji agronominiai tyrimai. Bandymų laukeliuose tiriami įvairūs augalų apsaugos, tręšimo ir veislių pasirinkimo sprendimai.

„Patys esame žemdirbiai, todėl ūkininkams teikiame tik praktikoje patikrintus sprendimus. Kasmet į mokslą investuojame daugiau nei milijoną eurų. Matome prasmę tai daryti, nes mūsų tikslas, kad Lietuvoje būtų auginamas gausus, sveikas ir kokybiškas derlius. Tai yra mūsų visų žemdirbių bendruomenės bendras tikslas“, – sakė E. Šakys.

„Ateities ūkis“ yra atviras ne tik „Agrokoncerno“ įmonių grupės komandai, bet ir klientams, partneriams, mokslo atstovams bei kitiems suinteresuotiems asmenims. Jame yra įrengta konferencijų salė, taip pat biurai. Šiame ūkyje bus galima vykdyti užsakomuosius tyrimus, testuoti techniką, rengti susitikimus, organizuoti demonstracijas.

Testuos naujausias technologijas

Į „Ateities ūkio“ atidarymą atvykę svečiai turėjo galimybę savo akimis pamatyti, koks yra technologiškai pažangus ir inovatyvus žemės ūkio sektorius.

Azoto sensoriai, tikslusis vairavimas, pirmasis šalyje monotoniniams žemės ūkio darbams atlikti skirtas robotas „AgXeed“, autonominė, laukų monitoringui skirta dronų stotis „Dbox“, pažangiausi žemės dirbimo padargai ir kitos technikos naujovės keičia ne tik žemės ūkio sektoriaus veidą, bet ir reikalauja naujų kompetencijų.

Įmonės „Agrokoncernas“ komercijos direktorius Arnas Radzevičius, kurio iniciatyva buvo įkurtas ir aktyviai vystomas Tiksliųjų technologijų centras „AgroITC“, neabejoja, kad būtent tikslioji žemdirbystė yra žemės ūkio sektoriaus ateitis.

Bendrovės nuotr./Ateities ūkio atidarymas
Bendrovės nuotr./Ateities ūkio atidarymas

„Su šiais pokyčiais keisis ir žemės ūkio sektoriuje dirbančių specialistų kompetencijos. Labai svarbiu įgūdžiu taps gebėjimas valdyti technologijas, naudotis dirbtinio intelekto įrankiais. Čia atsiveria labai didelės galimybės ir kitiems sektoriams. Gebėjimas pamatyti bendrus sąlyčio taškus ir išnaudoti juos sinergijai taps dar vienu sėkmės faktoriumi“, – sako A.Radzevičius.

Jis pateikia pavyzdį, kaip laukų monitoringui buvo ieškoma autonominio sprendimo. Po apsilankymo net pas keturis gamintojus įvairiose šalyse, geriausią rinkoje esantį produktą pasiūlė lietuvių įmonė „IT logika“. Pasak A.Radzevičiaus, tai dar vienas pavyzdys, kaip verslų bendradarbiavimas ir partnerystė gali sukurti rinkoje naujus produktus ar paslaugas.

Ne tik autonominė dronų stotelė, bet ir kiti sprendimai bus testuojami „Ateities ūkyje“, o labiausiai pasiteisinę ir ekonomiškai efektyvūs bus rekomenduojami ir „Agrokoncerno“ įmonių grupės klientams bei partneriams.

Pradėtos moderniausios Europoje fermos statybos

„Ateities ūkyje“ užsiimama tik augalininkyste, tačiau plėtros plane yra numatytas ir didžiausias bei moderniausias Europoje karvių fermų kompleksas. Automatizuotame ir robotizuotame komplekse bus auginama apie 4 tūkst. karvių, o iš viso su prieaugiu jų bus apie 10 tūkst. Planuojama, kad investicijos į šį projektą bendrai sieks apie 83 mln. eurų.

Šiuo metu jau yra pradėtos komplekso statybos, kurias vykdo tvarios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“. R.Karbauskis, savo laiške ateities kartoms, kurį įdėjo į simbolinę kapsulę, pažymėjo, kad naujai statomame komplekse bus diegiamos naujausios technologijos ir laikomasi aukščiausių gyvūnų gerovės, tvarumo bei žiedinės ekonomikos standartų.

„Mūsų gyvuliai bus šeriami aukščiausios kokybės pašarais, kuriuos auginsime savo pačių žemėje. Naudodamiesi savo ilgamete, per daugiau nei 30 metų sukaupta patirtimi, rūpinsimės jos derlingumu ir klestėjimu. Kursime darbo vietas regionuose ir sugrąžinsime į juos jaunus, talentingus, darbščius ir savo kraštą mylinčius žmones“, – savo vizija dalijosi jis.

Numatyta, kad vienas pagrindinių fermos įrangos tiekėjų bus pieno ūkio technologijų srityje lyderiaujanti, ilgametes tradicijas turinti Švedijos įmonė „DeLaval“. Fermoje, be daugybės robotizuotų sprendimų bus įrengta ir didžiausia rinkoje esanti 100 vietų karvių melžimo karuselė.

Karvių fermų komplekse bus diegiamas ir Lietuvos įmonės „Brolis Sensor Technology“ sukurtas integruotas „Brolis“ lazerinis pieno analizatorius. Ši inovacija padeda aptikti karvių sveikatos sutrikimus, optimizuoti šėrimą ir selekciją.

Planuose – pieno perdirbimo gamykla

Pasak R.Karbauskio – tai bus pirmasis etapas. Ilgalaikėje strategijoje numatyti iš viso penki tokie kompleksai, taip pat – pieno perdirbimo gamykla, kuri prisidėtų prie visos šalies žemės sektoriaus augimo ir stabilumo.

„Šiuo metu, pirmąjį kartą per „Agrokoncerno“ įmonių grupės istoriją, esame atviri investuotojams ir strateginėms partnerystėms. Vystome net kelis nacionalinės reikšmės projektus, todėl, jeigu norime juos įgyvendinti pagal užsibrėžtus terminus, reikia reikšmingų investicijų“, – sako R.Karbauskis.

Laišką ateities kartoms už beveik 3 kilometrų esančią statybvietę nuskraidino dronas. Ją įmonės „Yit Lietuva“ statybos projekto vadovas Julius Pūras perdavė inžinierių iš įmonės „VMG Technics“ sukonstruotam robotui, kuris ir įleido ją į žemę. Taip buvo pažymėta komplekso statybų pradžia.

Planuojama, kad pieno ūkio veiklą fermoje bus pradėta vykdyti 2026 metų pradžioje, o viso pieno komplekso statybas pilnai užbaigti iki 2026 metų vidurio.

Taip pat prie fermų komplekso bus statoma ir biometano jėgainė, kuri gyvulių mėšlą perdirbs į biodujas. Ją planuojama užbaigti iki 2027 metų pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius