Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rapsų derlius – su genetiškai modifikuotais organizmais

Valstybinė augalų apsaugos tarnyba Lietuvoje rado genetiškai modifikuotų rapsų derlių, tačiau kas juos augino kol kas neaišku, ketvirtadienį rašo „Verslo žinios“.
Rapsai
Rapsai / „Scanpix“ nuotr.

Pasak Valstybinės augalininkystės tarnybos vadovo Evaldo Čijausko, gali būti, kad patikrinti rapsai susikryžmino su kaimynystėje auginamais genetiškais modifikuotais, nes po tyrimų paaiškėjo, kad tikrintų rapsų sėklos buvo be GMO.

„Matome, kad GMO gamintojai ieško kelių įsiskverbti į ES rinkas. Mums, Lietuvos ūkininkams ir grūdų eksportuotojams, dėl to gali kilti bėdų.

Pavyzdžiui, su klientais teks aiškintis dėl krovinių, visas išvežamas derlius bus griežčiau tikrinamas“, – teigė „Agrokoncerno“ savininkas ir vienas stambiausių Lietuvos ūkininkų Ramūnas Karbauskis. 

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos, atsakinga už šalyje auginamų augalų fitosanitarinę kontrolę ir genetiškai modifikuotų augalų auginimo kontrolę, pranešė, kad viename iš Lietuvoje užaugintų rapsų sėklų mėginių nustatyti genetinės modifikacijos pėdsakai.

Š. m. rugsėjo–spalio mėnesiais Valstybinės augalininkystės tarnybos regioninių skyrių specialistai paėmė 25 mėginius genetinei modifikacijai nustatyti, pagal kasmet vykdomą genetiškai modifikuotų augalų rizikos kultūrų pasėlių stebėsenos programą. Daugiausiai mėginių atrinkta iš Šiaurės Lietuvos ūkių.

Mėginius ištyrus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, viename jų buvo aptikta genetiškai modifikuoto rapso GT73 pėdsakų.

Šiuo metu Valstybinės augalų apsaugos tarnybos specialistai toliau vykdo įvykio tyrimą. Apie jo rezultatus ir išvadas bus informuojama papildomai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas