Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Remigijus Žemaitaitis apie „naminę“: nėra švenčių, kuriose nepavaišintų kultūriniu paveldu

Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys, Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis teigia, kad atėjo laikas įteisinti naminės degtinės gamybą. Jis įsitikinęs, kad legalizavus „naminę“ nebeliks girdyklomis vadinamų „taškų“, kuriuose parduodami surogatiniai gėrimai.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / BFL/T.Urbelionis

Trečiadienį parlamente surengtoje konferencijoje parlamentaras pabrėžė, jog dabar mėgstama sakyti, kad lietuviai prasigėrę, tačiau, R.Žemaitaičio teigimu, populiariausi gėrimai tarp alkoholikų – spirituotas vynas ir įvairūs alkoholio kokteiliai.

„Nėra švenčių, kuriose nepavaišintų kultūriniu paveldu – visi tai daro. Laikas jį legalizuoti, kad šis gėrimas ateitų į rinką. Esu įsitikinęs, kad jeigu šis verslas taps legalus, jis išnaikins girdyklas, nelegalius alkoholio taškus“, – konferencijoje kalbėjo Seimo narys.

Jeigu šis verslas taps legalus, jis išnaikins girdyklas, nelegalius alkoholio taškus, – sakė R.Žemaitaitis.

Jis atkreipė dėmesį, kad dalyje šių nelegalių prekybos vietų prekiaujama sveikatai pavojingais surogatiniais gėrimais.

Žemės ūkio rūmų pirmininko pavaduotojas Bronius Markauskas pabrėžė, kad ūkininkai legalizuoti naminės degtinės gamybą prašo nebe pirmus metus.

„Mes norime išsaugoti kultūrinį paveldą. Širdyje tam prieštaraujančio Lietuvoje tikriausiai nėra nei vieno, galbūt tik verslas bijo prarasti pozicijas“, – samprotavo jis.

Pataisoms pritarė po pateikimo

Seimas birželį po pateikimo priėmė svarstyti atitinkamas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kurias parengė R.Žemaitaitis.

Pataisomis siūlo leisti gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus ūkininkams, kurių ūkis būtų įregistruotas Lietuvos ūkininkų ūkių registre, jie teiktų kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir pagal reikalavimus būtų sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai.

Tokiems ūkininkams būtų leidžiama gaminti ne didesnio kaip 65 laipsnių stiprumo alkoholinius gėrimus. Per metus būtų galima pagaminti ne daugiau kaip 1 tūkst. litrų alkoholinių gėrimų, kurie būtų vartojami ir parduodami tik ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje.

Dabar Lietuvoje draudžiama gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus, išskyrus natūralios fermentacijos silpnuosius alkoholinius gėrimus, skirtus asmeniniam naudojimui, o ne pardavimui.
Anksčiau pataisas dėl naminės degtinės legalizavimo Seimas kelis kartus yra atmetęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas