Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija ruošiasi gyvenimui be sankcijų, bet žemės ūkiui tai gali būti ne į naudą

Kas svarbiau Rusijos pareigūnams – pergalė užsienio politikoje ar sėkminga importinių prekių pakeitimo vietomis programa? Anot „The Moscow Times“, Maskva jau ruošiasi Vakarų šalių įvestų sankcijų pabaigai, tačiau neaišku, ką tai reikš po truputį atsigaunančiam Rusijos žemės ūkio sektoriui.
Grūdų džiovinimas Krasnodaro krašte
Grūdų džiovinimas Krasnodaro krašte / Scanpix/Sputnik nuotr.

„Atėjo metas suprasti, kad sankcijos ir atsakomosios sankcijos greitai baigsis“, – įsitikinęs Rusijos vyriausybės pirmasis vicepremjeras Igoris Šuvalovas, kalbėdamas Maskvoje vykusiame Gaidaro forume.

I.Šuvalovas net įvardijo tikslią datą, kada atsakomosios Rusijos sankcijos gali būti panaikintos – 2017 m. gruodžio 31 d. Tą dieną pasibaigs šiuo metu galiojantis vakarietiškų prekių embargas.

Dar prieš tris mėnesius ir prieš Donaldui Trumpui laimint JAV prezidento rinkimus, Vladimiras Putinas, kalbėdamas apie atsakomąsias sankcijas, jas pavadino „atsakomosiomis priemonėmis apsaugant mūsų rinką“.

Be to, 2016 m. rudenį žemės ūkio ministras Aleksandras Tkačevas pareiškė, kad būtų gerai, jei atsakomosios sankcijos veiktų dar penkerius metus, nors ir pripažino, kad gali būti atšauktos anksčiau.

Pirmą sykį 2014 m. rugpjūtį įvestos ir vėliau pratęstos bei išplėstos Maskvos sankcijos turėjo teigiamą poveikį Rusijos žemės ūkiui. Pirminiais skaičiavimais, 2016 m. rusiškos žemės ūkio produkcijos apimtys išaugo 3 proc. Tiesa, vėliau duomenys buvo patikslinti ir sumažinti iki 2,1 proc.

Maskvos aukštosios ekonomikos mokyklos duomenimis, 2016 m. pirmoje pusėje vienintelis žemės ūkio sektorius šalyje demonstravo augimą, o pramonėje, prekyboje ir statybose fiksuota stagnacija arba kritimas.

Vis dėlto, ekspertai jau kurį laiką kartoja, kad žemės ūkio sektoriaus augimą lėmė valstybės parama, prasidėjusi dar prieš įsigaliojant sankcijoms. Rublio vertės kritimas taip pat prisidėjo prie išaugusio ne tokių brangių vietinių produktų vartojimo.

Nepaisant to, investuotojai į žemės ūkį reikalauja nuspėjamumo.

Žemės ūkio rinkos studijų instituto vadovas Dmitrijus Rylko teigia, kad I.Šuvalovas teisus – po truputį sankcijos bus naikinamos, o tai parodys, ar stiprus yra Rusijos žemės ūkio sektorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas