Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ryškios šviesos Lietuvos laukuose: kai bitės miega, ūkininkai dirba

Naktį ar vėlyvą vakarą važiuojant pro kaimo vietoves, galima išvysti neįprastą reginį – akinančios judančios baltos ir mėlynos šviesos ryškiai nušviečia žydinčių rapsų laukus. Sustoję vairuotojai fotografuoja, stebisi ir spėlioja, kas čia vyksta. Ar tai avarinis lėktuvo nusileidimas? O gal ateivių invazija? Tikrovė kur kas žemiškesnė, tačiau ne mažiau įspūdinga – tai modernusis žemės ūkis, vyksta naktinis augalų purškimas.
Naktinis augalų purškimas žemės ūkyje
Naktinis augalų purškimas žemės ūkyje / „Dotnuva“ nuotr.

Naktinis purškimas

„Toks naktinis šou yra ne kas kita, kaip rapsų laukų purškimas, vykdomas pasitelkus pažangią techniką – patogiausi šiam darbui yra savaeigiai purkštuvai. Šios žemės ūkio mašinos, aprūpintas galingomis šviesomis, leidžia ūkininkams dirbti efektyviai ir saugiai net ir tamsoje. Pažangūs ūkiai jau pamėgo modernųjį „Agrifac“. Ryškioms šviesoms apšviečiant lauką, operatoriui nekyla jokių problemų aiškiai matyti kelią ir išvengti kliūčių, tokių kaip medžiai, elektros stulpai ar kiti objektai“, – pasakojo šia technika ūkininkus aprūpinančios bendrovės „Dotnuva Baltic“ atstovas produkto vadybininkas Algimantas Gyvis.

Pasak jo, didelis atstumas nuo žemės iki purkštuvo dugno leidžia važiuoti per rapsus jų nepažeidžiant ir apsaugo augalus nuo išgulimo. Tikslus purškimas optimizuoja vandens ir chemikalų naudojimą, taip taupant išteklius ir mažinant neigiamą poveikį aplinkai. Visa tai padeda užtikrinti geresnį derlių.

Kada ir kodėl augalus reikia purkšti naktį?

Naktiniai purškimai vykdomi siekiant apsaugoti bites ir kitus vabzdžius, kurie dieną aktyviai lanko rapsų ir kitų žydinčių augalų žiedus. Lietuvoje, kaip ir kitose pažangiose šalyse, siekiant apsaugoti bites ir kitus vabzdžius, žydinčius laukus leidžiama purkšti tik tamsiu paros metu – nuo 22 val. vakaro iki 4 val. ryto. Šis apribojimas taikomas tik žydėjimo laikotarpiu, kai bitės aktyviai lanko rapsų žiedus. Numatomi naktiniai purškimai turi būti iš anksto registruojami.

Pasak ūkininkų, bitės eina miegoti apie 21 valandą, tuomet jie gali išvažiuoti į laukus purkšti. Nors purškiamos augalų apsaugos priemonės nėra mirtinai kenksmingos bitėms, naktiniai purškimai ne tik apsaugo jų sveikatą, bet ir mes patys valgome sveikesnį medų.

Kompleksiniai sprendimai

„Ūkininkui svarbu yra pilnas sprendimas, kuris padėtų atlikti darbus efektyviau. Todėl rekomenduojame kartu su savaeigiu purkštuvu komplektuotis droną laukų apžiūrai“, – pasakojo „Nando droid“ vadovas Mykolas Treigys. Pasak jo, tai ypač aktualu po gamtos stichijų ar gyvūnų padarytos žalos. Be apžiūros, taip pat svarbi galimybė pasidaryti laukų NDVI indeksą, padėsiantį įvertinti augalų gyvybingumą, susikurti kintamos normos žemėlapį, kuris paprastai įkeliamas į purkštuvus ir padeda sumažinti purškiamų tirpalų sąnaudas.

„Papildomai turėti purškimo droną yra išsigelbėjimas ir po liūčių, kai į laukus įvažiuoti negalite, o darbus atlikti reikia. Tam rekomenduojame modernų ir galingą agrodroną „Agras T50“, kuris tuo metu, kai savaeigis purkštuvas į laukus įvažiuoti negalės, padės užpildyti šią visada ūkininkams brangaus laiko spragą atlikdamas jų paskirtas užduotis“, – sakė M. Treigys, pridurdamas, kad dronas gali tapti puikia papildoma priemonė tam tikroms užduotims atlikti.

Kartu su purškiamais tirpalais biotechnologijų kompanija „Nando“ siūlo naudoti savo gaminamus inovatyvius produktus – adjuvantus, kurie gerina augalų apsaugos priemonių ir trąšų potencialą bei naudojamų mišinių efektyvumą, mažina išpurškiamo vandens kiekį, pritaiko tirpalus prie aplinkos sąlygų.

Vienas iš jų „Periplus Leaf“ – adjuvantas polimetilsiloksano kopolimerų mišinio pagrindu, padidinantis vandens paskleidimo savybes, net iki 35 proc. leidžiantis sumažinti išpurškiamo vandens kiekį, o dėl geresnio padengimo ir penetracijos pesticidų efektyvumą padidina iki 20 proc. Rapsų ankštarų užklijavimui bei tirpalams su kontaktiniais fungicidais ir insekticidais geriausiai tinka „Nando“ gaminys „Smart Contact“, o vėjo nunešimui (driftui) mažinti – produktas „Targetum“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius