Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Seime skubama įtvirtinti trumpąją žemės ūkio produktų tiekimo grandinę

Seimo Ekonomikos komitetas pritarė pataisoms, pagal kurias perkančiosios organizacijos nuo 2024 metų galėtų įsigyti maisto produktų tiesiai iš smulkių ūkininkų ar ūkių. Taip būtų įteisinta trumpoji šių produktų tiekimo grandinė.
BNS nuotr.
Ūkis

Žemės ūkio ministerijos Europos Sąjungos reikalų ir paramos politikos departamento Programos „Leader“ ir kaimo plėtros skyriaus vedėja Ilona Javičienė teigė, kad trumpoji tiekimo grandinė būtų didelė paspirtis ūkininkams, kurie ketina ir nori tiekti produkciją viešųjų paslaugų teikėjams.

„Kalbame apie vaikų darželius, mokyklas, ligonines“, – komitete teigė ji. Pasak jos, vėliau bus vertinamas pataisų efektas.

„Gal jau ta ekosistema trumpųjų grandinių išaugo į labai didelę ekosistemą ir tada galbūt reikėtų išimtį peržiūrėti, ar jos apskritai reikia“, – kalbėjo ministerijos atstovė.

Nauja tvarka būtų taikoma tik labai mažiems, mažiems ir vidutiniams gamintojams – ūkininkams, žemės ūkio bendrovėms, kooperatyvams. Jie maisto produktus galėtų tiekti tiesiogiai arba per vieną tarpininką, o įmonės ar įstaigos juos pirktų supaprastintai ar neskelbiamų derybų būdu.

Pataisomis siekiama užkirsti kelią pirkimuose dalyvauti didelėms įmonėms, importuotojams ir prekybos tinklams.

Viešųjų pirkimų tarnybos 2022 metais paskelbta analizė atskleidė, kad maisto produktų viešųjų pirkimų rinkoje dominuoja didieji tiekėjai, o sutarčių su bendrijomis, kooperatyvais, ūkininkais, žemės ūkio bendrovėmis vertė siekia vos apie 2 proc. visų tokių pirkimų vertės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius