Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Seimo komitetas svarstys Kaimo verslo agentūros išvadas dėl pieno

Seimo Kaimo reikalų komitetas svarstys Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros ataskaitą, kaip 2022 metais vyko įmonių, perkančių iš ūkininkų žalią pieną, patikra siekiant nustatyti nesąžiningus veiksmus. Taip pat komitetas spręs, ar tokios išvados naudingos.
Pienininkų protestas prie Vyriausybės
Pienininkų protestas prie Vyriausybės / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Kaip BNS sakė komiteto pirmininkas liberalas Viktoras Pranckietis, linkstama priimti sprendimą, kad tokios ataskaitos nereikalingos.

Tuo metu demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Kęstutis Mažeika BNS teigė, kad agentūros atskaitose naudingos informacijos galėtų būti daugiau.

„Tai ir bus keliamas klausimas, kokių įrankių trūksta, kodėl tik dabar pasako, kad jiems kažko trūksta. (...) Gal tada iš viso panaikinti tas funkcijas reikia, juk žmonės apkraunami darbu, nes tyrimų skaičiai dideli. Gal pagal kitų institucijų tyrimus spręsti tuos klausimus, dėl ko dabar sprendžia ta agentūra. Kam dubliuoti funkcijas?“ – svarstė K.Mažeika.

Pasak jo, atliekant tyrimus švaistomos lėšos, o naudos – jokios.

Agentūra teigia vertinanti tik bazinę žalio pieno kainos dalį, kuri, Pieno apskaitos informacine sistemos (PAIS) duomenimis, jau kelerius metus faktiškai nesikeičia.

Patikrinimų metu atliekant žalio pieno pirkimo-pardavimo dokumentų stebėseną matyti, kad priešingai nei bazinės žalio pieno kainos dalis, keičiami kainos priedai ir priemokos, kurios sudaro didžiausią kainos dalį.

„Praktikoje dažnai yra sudaromos vieną kalendorinį mėnesį galiojančios sutartys arba prie sutarčių pasirašomi vieną kalendorinį mėnesį galiojantys sutarties priedai, kuriais keičiami žalio pieno kainos priemokų dydžiai“, – teigiama išvadoje.

2022 metais agentūra neplaninių patikrų neatliko negavusi nusiskundimų. Tuo metu atlikusi 66 planines ir 537 kryžmines patikras draudžiamų nesąžiningų veiksmų nenustatė, tačiau pripažįsta, kad nėra užtikrinta žalio pieno pirkėjų ir jo pardavėjų derybinių galių bei interesų pusiausvyra.

Agentūra teigia neturinti įgaliojimų kontroliuoti visos galutinės žalio pieno kainos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius