Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sėklų pasirinkimo dilema: sertifikuotos ar savos?

Prasidedant naujai sėjai, būsimo derliaus sėkmė priklauso ne tik nuo dirvos paruošimo, bet ir nuo tinkamai pasirinktų bei apdorotų kokybiškų sėklų. Dirvožemio paruošimas yra neabejotinai svarbus etapas, tačiau tik kartu su aukštos kokybės sėklomis jis gali užtikrinti optimalų augalų augimą ir vystymąsi, o ūkininkams – galimybę pasiekti gerų rezultatų. Tačiau kaskart iškyla klausimas – ar geriau rinktis sertifikuotas sėklas, ar naudoti savo paruoštas?
Sėja
Sėja / Shutterstock nuotr.

Ūkininkų praktika ir sprendimų laikas

Pasak bendrovės „Dotnuva Seeds“ vykdomojo direktoriaus Sigito Augo, kasmet vis daugiau ūkininkų renkasi sertifikuotas sėklas, tačiau vis dar atsiliekame nuo Europos vidurkio, o ypač nuo tokių pažangių žemės ūkio šalių kaip Danija ar Švedija.

Sprendimus dėl sėklų ūkininkai turėtų priimti kuo anksčiau. Ankstyvas pasirinkimas garantuoja didesnį veislių asortimentą, nes vėliau turinčios didžiausią paklausą veislės gali būti išpirktos.

Sertifikuotos ir ūkinės sėklos: privalumai ir trūkumai

Sertifikuotos sėklos pasižymi aukštesne kokybe ir geresne genetine informacija, dažniausiai jau yra beicuotos, apsaugant jas nuo parazitinių ligų, nors ekologiniai ūkiai gali rinktis ir nebeicuotas. Rinkdamiesi sertifikuotas sėklas ūkininkai gali būti tikri dėl veislės grynumo, sėklų švarumo ir daigumo.

„Mūsų atlikti lauko tyrimai su vasariniais kviečiais rodo, kad naudojant sertifikuotas sėklas, lyginant su ūkinėmis, tręšiant ir prižiūrint lygiai tokiomis pačiomis sąlygomis, derlius gali padidėti 300–800 kilogramais grūdų iš hektaro. Taip yra dėl to, kad sertifikuotų sėklų veislės yra nuolat atnaujinamos, siekiant išlaikyti geriausią genetinę informaciją. O ūkinės sėklos, naudojamos kelis sezonus iš eilės, gali prarasti dalį savo genetinio potencialo ir tai gali neigiamai paveikti derlių“, – pasakojo S.Augas.

Be to, priminė jis, valstybė remia sertifikuotų sėklų naudotojus, suteikdama 16 eurų išmoką už kiekvieną jomis apsėtą hektarą.

Ūkininkai, sėjai naudojantys savo pačių sėklas, tokį pasirinkimą motyvuoja tuo, kad tai yra pigiau, taip pat nesi priklausomas nuo tiekėjų, o savos sėklos geriau tinka vietinėms sąlygoms.

S.Augas akcentavo, kad ūkines sėklas tikslinga naudoti tik tinkamai jas paruošus ir apdorojus. Ūkiai, neturintys reikiamos įrangos, rizikuoja prarasti dalį derliaus dėl netolygaus beicavimo ar kitų kokybės kontrolės problemų, o investicijos į kokybišką įrangą taip pat yra nemenkos.

Shutterstock nuotr./Sėja
Shutterstock nuotr./Sėja

Apveltos sėklos – dar vienas žingsnis į priekį

Be įprasto beicavimo, vis daugiau ūkininkų renkasi ir apveltas sėklas. Apvėlimas – tai sėklų padengimas specialia medžiaga, kurioje yra ne tik apsauginių medžiagų nuo ligų ir kenkėjų, bet ir mikroelementų bei kitų augimą skatinančių medžiagų.

Tai suteikia augalams papildomą impulsą ankstyvajame augimo etape, ypač svarbiu metu, kai šaknys dar tik formuojasi ir augalas yra jautriausias nepalankioms sąlygoms. Apveltos sėklos gali padėti užtikrinti tolygesnį daigumą, stipresnius augalus ir didesnį derlių.

Reziumuojant galima pastebėti, kad nors įsigyti sertifikuotas sėklas kainuoja, jų naudojimas dažnai atsiperka dėl didesnio derliaus, valstybės paramos ir mažesnės rizikos.

Ypač verta apsvarstyti naudoti ne tik beicuotas, bet kartu ir apveltas sėklas, kurios praturtintos mikroelementais, biologiniais preparatais ir kitomis augimą skatinančiomis medžiagomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas