Per šimtą tūkstančių vištų auginantis Ylakių seniūnijoje įsikūręs paukštynas nemažą kiekį nestandartinių kiaušinių eksportuodavo į užsienį, daugiausiai – Olandiją ir Daniją. Tačiau toks verslas, bendrovės savininkų teigimu, nuostolingas, nes už prastesnės kokybės kiaušinius buvo mokama tik trečdalis rinkos kainos. Todėl antrarūšius kiaušinius nutarta perdirbti.
„Mušame, pilstome, pasterizuojame ir gaminame trijų rūšių skystą kiaušinį, trijų rūšių produktą: baltymas, trynys ir bendras sumuštas kiaušinis“, – pasakoja UAB „Mažeikių rugelis“ valdybos pirmininkas Gintautas Šmaižys.
Gautas produktas pilstomas į pusės litro, litro ir didesnes pakuotes. Pusės litro skystų kiaušinių pakuotė, į kurią supilama dešimt kiaušinių, kainuoja kaip ir dešimt kiaušinių su lukštais – nuo 2,5 iki 4 litų.
Skystų kiaušinių galima rasti ir kai kuriuose prekybos centruose. Kiaušinių baltymus, kurie naudojami kokteiliams gaminti, itin gausiai perka sportininkai.
„Per pamainą, per 8 val., turime užduotį sumušti 18 800 kiaušinių ir pagaminti vieną toną gatavos produkcijos, kuri išpilstoma į tarą pagal užsakovo pageidavimus“, – sako G. Šmaižys.
Bendrovės savininko teigimu, nors Lietuvoje yra paukštynų, kurie gamina skystų kiaušinių masę maisto pramonei, jie – vieninteliai Baltijos šalyse, kurie šią produkciją pilsto į nedideles pakuotes, skirtas mažmeninei rinkai. Todėl jas perka ne tik kepyklos.
Skystų kiaušinių galima rasti ir kai kuriuose prekybos centruose. Kiaušinių baltymus, kurie naudojami kokteiliams gaminti, itin gausiai perka sportininkai.
Per porą mėnesių naujos produkcijos paklausa išaugo 6 kartus. Pradėję gaminti per mėnesį 5 tonas, dabar turi užsakymų 30-čiai tonų.