Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Slovakijos maisto mažmenininkai nebeprekiaus lenkiška mėsa

Čekijos veterinarams iš Lenkijos importuotoje mėsoje aptikus pavojingų Salmonella rūšies bakterijų, kaimyninė Slovakija mažmenininkus paragino nebeprekiauti lenkiška mėsa. „Maisto sauga yra pagrindinis prioritetas. Neleisiu, kad dėl Lenkijos institucijų darbo trūkumų kiltų grėsmė Slovakijos vartotojams“, – pareiškė šalies žemės ūkio ministrė Gabriela Matečna.
Fasuota mėsa
Asociatyvi nuotrauka: mėsa / 123RF.com nuotr.

„Todėl mažmeninės prekybos tinklų prašau neprekiauti lenkiška mėsa.“

Pasak ministerijos atstovo spaudai, dauguma mažmenininkų pažadėjo nutraukti prekybą iš Lenkijos įvežama mėsa.

„Keli tinklai jau paskelbė, kad nebeprekiaus jokia lenkiška mėsa. Keli iš jų jau nutraukė prekybą šiais produktais“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė ministerijos atstovas Michalas Feikas.

Jo teigimu, Slovakija importuoja iki 8 tūkst. kilogramų lenkiškos mėsos per mėnesį.

Čekijos veterinarai lenkiškos jautienos 700 kilogramų siuntoje aptiko Salmonella rūšies bakterijų, kurios gali sukelti apsinuodijimą maistu.

G.Matečna praėjusią savaitę pareikalavo kiekvieną lenkiškos jautienos siuntą tikrinti laboratorijoje.

Pasak M.Feiko, daugiausia dėmesio skiriama jautienai, nors tikrinama visa mėsa.

Imtis skubių priemonių G.Matečna liepė praėjus kelioms dienoms po to, kai Čekijos veterinarai lenkiškos jautienos 700 kilogramų siuntoje aptiko Salmonella rūšies bakterijų, kurios gali sukelti apsinuodijimą maistu.

Praha tuomet pranešė, kad šios siuntos mėsa buvo išvežta į penkis prekybos taškus Čekijoje ir vieną – Slovakijoje.

Čekijos veterinarijos institucijos ketvirtadienį pranešė, jog taip pat aptiko salmonelėmis apkrėstos lenkiškos vištienos 1,2 tūkst. kilogramų siuntą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vištos
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vištos

Be to, buvo konfiskuota ir sunaikinta 1,2 tūkst. kilogramų nežinomos kilmės jautienos, kuri buvo aptikta atlikus kratą neteisėtame jautienos perdirbimo ceche Prahoje.

Sausį paaiškėjus, kad iš Lenkijos į maždaug 12 Europos Sąjungos šalių buvo eksportuota 2,7 tonos netinkamai pagamintos jautienos, kilo didelis skandalas.

Triukšmas kilo lenkų naujienų televizijai TVN24 parodžius reportažą, kuriame matyti, kaip akivaizdžiai sergančios arba luošos karvės skerdžiamos vienoje nedidelėje skerdykloje šiaurės rytų Lenkijoje. Skerdykloje slapta įsidarbinęs žurnalistas slapta kamera užfiksavo, kaip galvijai skerdžiami naktį, nedalyvaujant veterinarui, nors pagal įstatymą veterinaro dalyvavimas yra būtinas.

Lenkija yra viena pagrindinių mėsos gamintojų ir eksportuotojų Europos Sąjungoje. Mėsos gamintojų asociacijų duomenimis, šalyje per metus pagaminama apie 600 tūkst. tonų jautienos ir didžioji dalis šio kiekio eksportuojama į ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas