Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Smulkūs ir vidutiniai ūkiai netrukus galės pretenduoti į paramos lėšas

Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023-2027 metų strateginis planas toliau siekia tvarios plėtros. Skelbiamos intervencinės priemonės, kurios turėtų padidinti sektoriaus pridėtinę vertę ir konkurencingumą.
Ūkininkas
Ūkininkas / Shutterstock nuotr.

Tokiomis priemonėmis įprasta remti perspektyvių ūkių pajamas, inovacijas, kartų kaitą, kuriant gyvybingą ūkininkavimui ir patrauklų verslui kaimą, prisidedant prie aplinkos ir klimato kaitos tikslų įgyvendinimo. Šįkart atskiras dėmesys ir finansavimo priemonės skiriamos smulkių ir vidutinių ūkių savininkams.

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) atstovai primena, kad netrukus startuoja strateginio plano intervencinės priemonės „Smulkių-vidutinių ūkių plėtra“ bei „Labai smulkių ūkių plėtra“. Jomis siekiama skatinti žemės ūkio produktų gamybą, jų perdirbimą, didinant ūkių produktyvumą, konkurencingumą bei orientavimąsi į rinką.

Bendradarbiauti apsimoka

Parama siekiama skatinti ūkių bendradarbiavimą, įgyvendinant ūkininkų grupių projektus ir kolektyvines investicijas – ypač labai smulkių ūkių segmente. Ūkininkai yra skatinami ne tik užsiimti žemės ūkio produktų gamyba, tačiau ir perdirbti savo ūkyje užaugintus produktus. Už tai nurodytose priemonėse yra suteikiami atrankos balai.

Rėmimas skiriamas gyvulininkystei, augalininkystei, sodininkystei, uogininkystei, daržininkystei. Visi remiami žemės ūkio sektoriai turi potencialą, tačiau kokiame sektoriuje ar keliuose vykdyti veiklą pasirenka pats ūkininkas.

Žilvinas Jasiulevičius, ŽŪM Paramos verslui skyriaus vyriausiasis specialistas, patikslina, kad valdoje užaugintų žemės ūkio produktų perdirbimas yra skatintinas, tačiau ar realizuoti žaliavinę produkciją, ar užsiimti jos perdirbimu ir tokiu būdu sukurti didesnę pridėtinę vertę, sprendimą priima kiekvienas ūkio subjektas individualiai – atsižvelgia į vykdomą veiklą, veiklos ir plėtros galimybes.

Ūkių savininkai iš tiesų palankiai žiūri į savo ūkių modernizavimą. Kokio dydžio paramos galima tikėtis? „Labai patartina labai smulkiems ūkiams tarpusavyje bendradarbiauti. Pagal priemonę „Smulkių-vidutinių ūkių plėtra“ paramos suma projektui gali siekti – 200 tūkst. eurų, o pagal priemonę „Labai smulkių ūkių plėtra“ – 25 tūkst. eurų. Jei ūkiai bendradarbiauja, maksimali teikiama parama didėja iki 100 tūkst. eurų. Kuomet projektą įgyvendina du ūkio subjektai, parama sieks iki 50 tūkst. eurų jei trys – iki 75 tūkst. eurų ir jei projektą įgyvendins keturi ar daugiau ūkio subjektų, paramos suma vienam projektui sieks iki 100 tūkst. eurų“, – pažymėjo Ž. Jasiulevičius.

Intervencinės priemonės „Smulkių-vidutinių ūkių plėtra“ paramos paraiškos priimamos nuo 2024 m. rugsėjo 2 d. iki 2024 m. spalio 31 d. Kvietimo biudžetas 10 396 644 Eur.

Intervencinės priemonės „Labai smulkių ūkių plėtra“ paramos paraiškos priimamos nuo 2024 m. spalio 7 d. iki 2024 m. lapkričio 29 d. Tikslus kvietimo biudžeto bus žinomas rugsėjo pradžioje, tačiau jis bus ne mažesnis kaip 3 000 000 Eur.

Shutterstock nuotr./Žemės ūkis
Shutterstock nuotr./Žemės ūkis

Dėmesys moksliniams tyrimams

Ar mažuose ūkiuose pagamintas ir vietoje realizuotas produktas prisideda prie dabar populiariai vadinamų trumpųjų maisto tiekimo grandinių?

Galima sakyti, kad prisideda, nors parama minėtoms maisto gradinėms yra atskira. Trumpų tiekimo grandinių kūrimo ir įgyvendinimo principas taip pat paremtas bendradarbiavimu, kuomet atskiri fiziniai bei juridiniai asmenys susiburia įgyvendinti bendrus veiklos rezultatus, kartu apdoroja, perdirba ir paruošia realizavimui produkciją.

ŽŪM atstovai pabrėžia, kad trumposios maisto tiekimo grandinės labiau susiję su investavimu į ilgalaikį žemės ūkio ir maisto produktų realizavimo vietų kūrimą, užtikrinant žaliavinį maisto tiekimą į viešąsias paslaugas teikiančias įstaigas ar įmones.

Mažieji ūkiai remiami atskirai ir kviečiami labiau orientuotis į rinką ir didinti ūkių konkurencingumą tiek trumpuoju, tiek ilguoju laikotarpiu. Šie ūkiai raginami kuo daugiau dėmesio skirti moksliniams tyrimams, technologijoms ir skaitmenizacijai.

„Tikimasi, kad paramos priemonės bus populiarios ir naudingos. 2023 m. pabaigoje pagal minėtas priemones vykę paramos paraiškų rinkimai sulaukė didelio pareiškėjų susidomėjimo, pagal abi intervencines priemones pareiškėjų prašoma paramos suma viršijo kvietimų biudžetus“, – pabrėžė Ž. Jasiulevičius.

Žemės ūkio ministerija ir ES logo
Žemės ūkio ministerija ir ES logo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?