Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Socialdemokratai apie ūkininkų protestą: Vyriausybės arogancija lėmė rekordines maisto kainas, lietuviškos produkcijos nykimą

Ūkininkams rengiantis protesto žygiui į Vilnių, socialdemokratai abejoja Ingridos Šimonytės pažadais ūkininkams ir ragina Vyriausybę įvardyti konkrečius terminus ir sprendimus, kaip ketinama stabdyti „sparčiai didėjantį problemų sniego kamuolį“, rašoma Lietuvos socialdemokratų partijos pranešime spaudai.
Traktorius
Traktorius / 123RF.com nuotr.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė kritikuoja žemės ūkio ministrą ir Vyriausybę dėl arogancijos, nemokėjimo plėtoti dialogą su žemdirbių organizacijomis ir ragina pradėti tikras derybas. Anot jos, Vyriausybė jau trečius metus netesi žemdirbiams duotų pažadų – tai ir perpildė kantrybės taurę.

„Žemdirbių protestai – tai neapgalvotų suvaržymų, apmokestinimų ir ministro negebėjimo megzti dialogą rezultatas. Jeigu žemdirbiai ir šį kartą nebus išgirsti, žemės ūkio produkcija taps nekonkurencinga, toliau kils jos kainos. O juk dėl to kentėsime visi.

Parodomasis premjerės susitikimas su ūkininkais tėra taktinis ėjimas siekiant užgesinti laužus. Kol nebus įvardyti konkretūs terminai, kada ir kaip ketinama įgyvendinti žemdirbių reikalavimus, tol tie pažadai – nieko verti“, – įsitikinusi V.Blinkevičiūtė.

Lietuvos socialdemokratų partijos Seimo frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė akcentuoja visos Vyriausybės atsakomybę.

„Ne kartą išsakėme nepasitikėjimą žemės ūkio ministru. Tačiau prie dabartinės įtampos prisidėjo ir kitos ministerijos, Vyriausybė. Visokie ribojimai ūkininkams naudotis žeme, pagaliau naujausias šokas – suskystintų naftos dujų akcizas. Žvilgsnis krypsta į Vyriausybės galvą. Tokie nepagalvoti sprendimai didina infliaciją ir maisto kainas“, – komentuoja parlamentarė.

Jos vertinimu, Žemės ūkio ministerija dabartinėje Vyriausybėje – tarsi podukra, iš kurios atėmė viską, ką įmanoma atimti, o apie naujus asignavimus nėra nė kalbos.

Pasak Seimo kaimo reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo Vidmanto Kanopos, įsisenėjusios ir besikaupiančios problemos žemės ūkyje lemia neigiamus procesus lietuviškos ir vietinės produkcijos gamybos grandinėse, rekordinėmis maisto kainomis gula ant vartotojų pečių, juos verčia atsisakyti lietuviškos produkcijos.

„Pertekliniai, neapgalvoti reikalavimai ūkininkams, iki šiol neišspręsti klausimai, kuriuos iškėlė pieno krizė, nevykęs žemės ūkio technikos apibrėžimas, dėl kurio ūkininkai susiduria su kuro problemomis, naujametė staigmena – dujų akcizas – visa tai virto nebesuvaldomu problemų kamuoliu, kuris toliau ritasi ir auga“, – komentuoja V.Kanopa.

Anot parlamentaro, sprendžiant biologinės įvairovės išsaugojimo klausimus taip pat negalima „visų šunų karti“ ant žemės ūkio ir ūkininkų, kaip linkstama daryti.

Kalbėdamas apie maisto kainas, jis neslepia nusivylimo Konkurencijos taryba.

„Konkurencijos taryba iki šiol nedėjo pastangų suvesti dialogui visas suinteresuotąsias puses. Būtinos trišalės derybos, įtraukiant ir prekybos tinklus. Apskritai, dabartinė Vyriausybė ir rinkos priežiūros tarnybos per visą kadenciją kratėsi maisto kainų klausimo kaip velnias kryžiaus“, – komentuoja V.Kanopa.

Socialdemokratai palaiko ūkininkų raginimus pasimokyti iš tokių šalių kaip Ispanija, kurioje pasirūpinta, kad būtų teisiškai užtikrinta ūkininkams palanki žemės ūkio produkcijos kainodara.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius