Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sodyboje svečių netrūksta visus metus

Rusnėje, regioninio parko teritorijoje, ant Pakalnės upės kranto įsikūrusi sodyba „Pakalnės vingis“ populiari tarp vietos poilsiautojų, pamėgta užsienio svečių. Šilutiškis Raimondas Plikšnys su žmona medinę, 1906 m. statytą trobą nusipirko prieš 14 metų. Gražioje vietoje niekada netrūkdavo žmonių, todėl Plikšniai ėmė statyti papildomų namelių. Į juos mielai atvykdavo poilsiautojų, o pamažu gimė ir kaimo turizmo verslas. Idėją įgyvendinti padėjo Europos Sąjungos (ES) ir valstybės parama. Sodybos šeimininkai jos kreipėsi pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonę „Kaimo turizmo veiklos skatinimas“.
Pakalnės vingis
Pakalnės vingis

Pagal išsilavinimą R. Plikšnys – dailės pedagogas. Tačiau veiklus ir verslininko gyslelę turintis vyras spėjo ir savo įmonę sukurti, ir keliuose šalies didmiesčiuose pagyventi. Visgi 2002-aisiais jis su šeima nusprendė grįžti į gimtąsias vietas ir nusipirkti sodybą.

„Sodybą „Pakalnės vingis“ pamėgsta visi, kas tik čia apsilanko. Taip buvo nuo pat pradžių. Ir draugai, ir nepažįstami žmonės čia lankydavosi dar prieš pradedant verslą. Nuolat sutikdavau savo teritorijoje neplanuotai atvykusių svečių – žmonės čia ir žvejoti, aktyviai leisti laiką atvykdavo“, – su šypsena prisimena vyras. Šiandien jis džiaugiasi galėdamas mėgautis gyvenimu kaime ir kartu netikėtai atrastu pragyvenimo šaltiniu.

Pusantro hektaro sodybos teritoriją su malonumu prižiūri pats R. Plikšnys, jam padeda žmona Daiva ir net šeši vaikai. 2013 m. „Pakalnės vingyje“ iškilo antras pastatas. Jį Raimondas pastatė pasinaudojęs Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonės „Kaimo turizmo veiklos skatinimas“ paramos lėšomis. Atsižvelgiant į rinkos poreikius, poilsio ir pramogų kompleksas buvo pritaikytas tiek įmonėms, tiek ir paprastiems turistams. Naujajame pastate įrengta konferencijų salė, papildomos apgyvendinimo, maitinimo patalpos.

Didžiausias turtas – gamtos apsuptis

Plikšnių šeima brangina sodybą supančią natūralią gamtą ir stengiasi išsaugoti savo ir lankytojų taip vertinamą ramybę.

„Savo svečiams galime pasiūlyti viską, ko atvykę pailsėti žmonės gali norėti: pasiplaukiojimą valtimis, baidarėmis, dviračių nuomą. Vaikučiams įrengtos žaidimų aikštelės. Taip pat gaminame kulinarinio paveldo patiekalus, galime pasiūlyti vaišių įvairioms šventėms, renginiams. Tačiau didžiausias mūsų turtas – nuostabi gamta. Šį stebuklą saugome kaip tik galime, todėl stengiamės kuo mažiau urbanizuoti čia esančią aplinką“, – pasakoja R. Plikšnys.

Jis džiaugiasi ES ir valstybės suteikta parama. „Be finansinės paramos būtų buvę sudėtinga įgyvendinti projektą. Gerai, kad yra sukurtos galimybės kurti verslą kaimo vietovėse“, – akcentuoja jis.

Kaimo turizmas – populiari veikla

Iš viso 2007–2013 m. programiniu laikotarpiu pagal priemonę „Kaimo turizmo veiklos skatinimas“ patvirtinti 355 projektai, išmokėta 39 mln. eurų paramos lėšų.

Daugiau informacijos – www.nma.lt, zum.lrv.lt.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk  prie NMA Facebook paskyros

NMA logo mazas
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas