Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Stichijos niokoja žemės ūkį, laukia nemenki nuostoliai

Lietuvą jau parą talžo stiprus vėjas ir liūtys, o žemdirbiai su nerimu stebi savo laukus, kuriuose bręsta arba jau turi būti nuimamas derlius. Akivaizdu, kad stichijų padariniai žemės ūkiui bus skaudūs. Smarkus vėjas guldo javus, išbarsto grūdus iš varpų ir rapsų sėklas. Dėl liūčių laukai įmirkę, o tai apsunkina technikos patekimą ir derliaus nuėmimą. Drėgni grūdai kelia papildomų iššūkių tiems ūkininkams, kurie neturi savo džiovyklų arba turi jų nepakankamai.
Agrodronai – nepamainomi pagalbininkai ekstremaliomis sąlygomis
Agrodronai – nepamainomi pagalbininkai ekstremaliomis sąlygomis / Atstovų nuotr.

Be tiesioginių nuostolių derliui, stichijos gali sukelti ir kitų problemų. Įmirkę laukai apsunkina purškimo ir tręšimo darbus, o perdėta drėgmė didina augalų ligų riziką.

Be to, vėjas ir liūtys gali apgadinti žemės ūkio statinius ir kitą infrastruktūrą, versti medžius ar net elektros stulpus.

Agrodronai – nepamainomi pagalbininkai ekstremaliomis sąlygomis

Stichijoms nurimus, tikslius nuostolius bus galima įvertinti ir pasitelkus skenavimo dronus. Šie bepiločiai orlaiviai leidžia greitai ir efektyviai įvertinti pasėlių būklę dideliuose plotuose. Dronai gali pateikti tikslius duomenis apie išguldytų javų plotus, pažeistus augalus ir kitus nuostolius.

Agrodronais prekiaujančios įmonės „Nando droid“ vadovas Mykolas Treigys pabrėžia, kad dronai yra ne tik vertinga priemonė nuostoliams įvertinti, bet ir gali padėti ūkininkams gelbėti derlių bei pasiruošti naujai sėjai.

„Laukai neįvažiuojami! Po tokio lietaus greičiausiai ne vienas suks galvą, kaip atlikti purškimus ar išsibarstyti tarpinius pasėlius. Ir tai kartojasi metai iš metų. Pavasarį ūkininkai skambino ir prašė pagalbos su dronais dėl sunkumų įvažiuoti į įmirkusius laukus, šiandien taip pat sulaukiame nemažai skambučių. Nelaukime tokių situacijų. Pradėkime naudoti dronus šalia kitos savo technikos, kuris išgelbės tokiose situacijose investavus tikrai nedidelę sumą, ypač palyginus su antžeminės technikos kainomis.

Dabar puikus metas tai padaryti. Užsisakius dabar specialistai atvažiuotų su dronu ir apmokytų dirbti, kad kitą pavasarį, o gal dar ir šiais metais galima būtų pasinaudoti agrodronų teikiamais privalumais. Paskui bus per vėlu. Kaip sakoma, „roges ruošk vasarą“, – kviečia M.Treigys.

Jis siūlo norinčius atlikti darbus čia ir dabar, susisiekti dėl paslaugų, ir ūkininkai bus nukreipti pas patikimus partnerius, kurie teikia paslaugas dronais visoje Lietuvoje.

Inovatyvios technologijos – investicija į žemės ūkio ateitį

Šiuolaikinės technologijos, tokios kaip žemės ūkio dronai, gali padėti ūkininkams optimizuoti veiklą ir sutaupyti lėšų. Dronai ne tik padeda įvertinti nuostolius po gamtos stichijų ar kitų stichinių nelaimių, bet ir atlieka įvairius kitus darbus, tokius kaip pasėlių purškimas įmirkusiuose, sunkiai pasiekiamuose laukuose. Investicija į droną gali ženkliai sumažinti sąnaudas ir galvos skausmą įvykus ypač tokioms stichinėms nelaimėms.

Tyrimai rodo, kad pasėlių savikainoje technikos sąnaudos sudaro nuo 20 iki 40 procentų. Daugelyje pasaulio šalių būtent dronai žemės ūkiui yra priemonė ženkliai sumažinti bendrą pasėlių savikainą, nes drono ir jo eksploatacijos kaina yra mažesnė nuo kelių iki keliolikos kartų.

DJI agrodronų atstovas, „Nando droid“, siūlo įvairias iniciatyvas, skirtas padėti ūkininkams lengviau įsigyti ir išmokti naudoti šią technologiją. Nemokami mokymai ir konsultacijos suteikia galimybę kiekvienam ūkininkui įvertinti dronų potencialą ir pritaikyti juos savo ūkyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas