Klaipėdos rajone, Dituvos soduose, sultis iš vaisių spaudžiantis verslininkas sako, kad šie metai – neįprasti. Sezonas prasidėjo rugpjūčio viduryje, t.y. porą savaičių anksčiau nei įprastai, o klientų, kurių apstu būdavo dar iki pirmųjų šalnų, jau dabar nebėra.
„Tiesiog nėra, nėra obuolių, visi pūva ant medžių. Kažkiek dirbome prieš tai, buvo kažkiek [obuolių], vežė, kada prinoko „Auksė“, – pasakoja sulčių spaudyklos savininkas Algirdas Kontrimas.
Keičiasi ir žmonių elgesys. Anksčiau dauguma spaudykloje išspaustas sultis patys namuose supilstydavo į stiklainius, o dabar apie 80 procentų klientų mėgsta pasiimti jau paruoštą produktą, nors jis – gerokai brangesnis. Penkių litrų iš savų obuolių išspaustų ir spaudykloje pasterizuotų sulčių pakuotė kainuoja apie pustrečio euro. Vien sulčių išspaudimas, pavyzdžiui, litro kainuoja 15 centų.
Vidutiniškai žiemai šeima pasiruošia iki 20 litrų sulčių. Pastebima nauja tendencija-obuolių sultis maišyti su kitų vaisių ar daržovių, pavyzdžiui, šiemet populiaru – su imbiero, aviečių, aronijų sultimis.
Paprastai sulčių spaudyklos dirba iki lapkričio ar gruodžio, o kai kuriose darbas verda visus metus.