Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Švedijos ūkininkai skaičiuoja dėl istorinės sausros patirtus nuostolius

Precedento neturinčiai sausrai išdeginus didelius žaliųjų Švedijos ganyklų plotus, ūkininkai yra priversti skersti savo gyvulius, nes nebeturi šieno jiems šerti.
Stokholme vis labiau populiarėja ūkininkavimas
Stokholme vis labiau populiarėja ūkininkavimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Švedija Sausra

Precedento neturinčiai sausrai išdeginus didelius žaliųjų Švedijos ganyklų plotus, ūkininkai yra priversti skersti savo gyvulius, nes nebeturi šieno jiems šerti.

„Tai baisiausia, ką esu patyręs... mano tėvas, kuris ūkininkavo 60 metų, nėra matęs nieko panašaus“, – pareiškė Jacobas Gustawsonas iš Norteljė miesto į šiaurę nuo Stokholmo.

Neskaitant 13 milimetrų kritulių, iškritusių birželio viduryje, Švedijoje nuo gegužės pradžios beveik nebuvo lietaus, o karščiai yra didžiausi per daugiau kaip šimtmetį.

„Gegužės mėnuo pietinėje ir centrinėje Švedijos dalyse buvo neįprastai šiltas. O birželis Švedijos pietuose buvo šilčiausias per daugiau kaip 100 metų“, – pareiškė Sverkeras Hellstromas iš Švedijos meteorologijos ir hidrologijos instituto.

Ugniagesiai sako, jog Stokholmo apylinkėse gesina po „20–30 gamtoje kylančių gaisrų per dieną“. Gaisrų kyla visoje šalyje, netgi už Šiaurės poliaračio.

Susirūpinimą dėl gaisrų išreiškė ir Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas, kuris taip pat yra žemvaldys ir retai komentuoja viešuosius klausimus.

„Aš ir karališkoji šeima norėtume išreikšti savo paramą visiems, nukentėjusiems nuo gaisrų“, – pareiškė jis.

Nuo ypatingų karščių, kurie, kaip rodo oro prognozės, artimiausiu metu nesitrauks, kenčia didelė dalis Švedijos, taip pat Danija, pietinė Norvegijos dalis ir Suomijos šiaurė.

„Niekas neauga“

Dėl tokių oro sąlygų ūkininkai yra priversti imtis kraštutinių veiksmų, nes pasėliai, kaip antai skirti gyvūnų pašarui, neauga taip, kaip turėtų.

„Paprastai tokiu metų laiku žolė turėtų būti maždaug 30–40 centimetrų aukščio, o dabar jos aukštis siekia vos 10 centimetrų“, pareiškė J. Gustawsonas.

Tad gyvūnus tenka šerti žiemai skirtomis atsargomis.

„... dabar gyvūnai šeriami žiemai paruoštu pašaru, niekas neauga, todėl nežinau, kas bus žiemą“, – pažymėjo ūkininkas.

Anot jo, trūksta vandens, o karvės duoda mažiau pieno.

„Pirk prekę švedišką“

Dėl pašaro trūkumo kai kurie ūkininkai dalį savo karvių jau nuvežė į skerdyklą.

„Galvijų bandų kokybei ir dydžiui atkurti prireiks ne vienerių metų“, – pareiškė Švedijos ūkininkų federacijos atstovas spaudai Ulfas Wallinas.

Anot jo, „tai didžiausia krizė, su kuria Švedijos ūkininkai susidūrė per daugiau kaip 50 metų“.

Pasak atstovo, apytikriai apskaičiuota, kad nuostoliai jau viršija 2 mlrd. kronų (194 mln. eurų).

Siekdama padėti ūkininkams atlaikyti šią precedento neturinčią krizę, federacija vartotojus ragina pirkti švediškus produktus.

„Jeigu Švedijos žmonės per šią krizę pirks švedišką maistą ir, svarbiausia, švedišką mėsą, jie galės išgelbėti mėsos paklausą rinkoje ir padėti ūkininkams bent kiek užsidirbti“, – pareiškė U.Wallinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas