Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tauragės ūkininkai prognozuoja penktadaliu mažesnį derlių nei pernai

Į AB „Tauragės grūdai“ elevatorius rieda sunkiasvorė grūdus gabenanti technika. Praėjusios savaitės pirmadienį jų buvo suvežta per 1000 tonų – supirkimas pamažu įsibėgėja ir grūdų srautas į įmonę mažėti neturėtų iki rugsėjo vidurio. Kokia šiemet grūdų derliaus nuėmimo pradžia ir kokios kainos vyrauja rinkoje?
"Taurages grūdai" paskelbe grūdų supirkimo startą. Rūtos Šiaudvytytės nuotr.
"Taurages grūdai" paskelbe grūdų supirkimo startą. Rūtos Šiaudvytytės nuotr. / "Tauragės kurjeris"

Pernai į AB „Tauragės grūdai“ aruodus buvo suvežta apie 60 tūkst. tonų grūdų. Šiemet įmonės generalinis direktorius Darius Karpavičius grūdų derlių prognozavo 15–20 proc. skurdesnį nei pernai, tačiau grūdų kainų kilimas nenumatomas.

Šiuo metu didžiausia yra rapsų sėklų kaina – už toną jų ūkininkams mokama po 1 110 Lt. Tona aukščiausios „Ekstra“ klasės kviečių superkama už 600 Lt, o žemiausios – IV klasės – už 490 Lt.

Didžiausia yra rapsų sėklų kaina – už toną jų ūkininkams mokama po 1 110 Lt. Tona aukščiausios „Ekstra“ klasės kviečių superkama už 600 Lt, o žemiausios – IV klasės – už 490 Lt.

Tiesa, supirkimo kainos kasdien truputį svyruoja. Kainų kilimo laukiantiems ūkininkams įmonė suteikia galimybę palikti grūdus laikinam saugojimui. Siūloma ir sudaryti grūdų pirkimo sutartį, kai ūkininkui sumokama dalis pinigų už pristatytus grūdus ar rapsus, o vėliau, kai fiksuojama galutinė jų kainą (ūkininkui patogiu metu), sumokama likusi dalis pinigų.

Šiuo metu prie AB „Tauragės grūdai“ ramu, rikiuojasi tik 2–3 grūdus atvežusios mašinos. Trumpa eile džiaugėsi ir iš Pagėgių savivaldybės 13 tonų rugių atvežęs ūkininkas.

Per dieną jau priimama apie 1000 tonų grūdų. Priėmimas vyksta kiekvieną dieną nuo 7 val. iki 22 val. Gausesnio grūdų pristatymo laukiama apie rugpjūčio vidurį, kai bus nuimami kviečiai.

Grūdų kokybė, atitinkanti jų klasę, nulemia ir jų kainą. Ūkininkams atvežus grūdus paimami grūdų mėginiai. Infraraudonųjų spindulių analizatoriumi nustatoma jų drėgmė, baltymų, glitimo ir sedimentacijos (nuosėdų) kiekis. Nustatomi ir kiti kokybiniai parametrai, nulemiantys pristatytų grūdų klasę bei kokybę. Bendras mėginio nustatymas trunka apie 15–20 minučių.

Pasak grūdų laboratorijų vadovės Neries Muzikevičienės, grūdų kokybei daugiausia įtakos turi oro sąlygos, svarbu yra ir grūdų veislė, auginimo ypatumai.

– Kai oro sąlygos palankios, grūdai pristatomi sausi, jų nereikia džiovinti, – sakė N.Muzikevičienė ir pridūrė, kad šiuo metu daugiausia atvežama II-os ir III-ios klasės kviečių. Ji teigė, kad šių klasių kviečiai rinkoje paklausiausi.

Į Tauragę iš Pagėgių savivaldybės, Šilutės, Kelmės, Raseinių, Šakių ir kitų aplinkinių rajonų pristatomi grūdai dažniausiai būna eksportuojami. AB „Tauragės grūdai“ yra „Litagra“ grupės įmonė, įsikūrusi arčiausiai Klaipėdos uosto, todėl didžioji grūdų dalis vežama ten ir laivais išplukdoma į įvairias pasaulio šalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas