Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teigiama sankcijų pusė: Rusija gali tapti didžiausia grūdų eksportuotoja

Nors dauguma Rusijos ekonomikos sektorių susiduria su didžiuliais sunkumais, tačiau viena ūkio sritis čia yra išimtinė. Šalies žemės ūkis išgyvena pakilimą, kurį iš dalies lėmė kilusi įtampa tarp Maskvos ir Vakarų, rašo Norvegijos laikraštis „Aftenposten“.
Nuimamas grūdų derlius Novosibirsko srityje
Nuimamas grūdų derlius Novosibirsko srityje / Scanpix/Sputnik nuotr.

Po Krymo okupacijos 2014 m. Vakarams įvedus ekonomines sankcijas Rusijai, Maskva atsakė tuo pačiu ir uždraudė visos žemės ūkio produkcijos importą iš Vakarų.

Nemažai stambių Rusijos kompanijų nusprendė pasinaudoti susiklosčiusiomis aplinkybėmis ir investavo milijardus rublių į žemės ūkį.

Šiemet Rusija nori tapti stambiausia kviečių eksportuotoja pasaulyje ir užsienyje parduoti apie 30 mln. tonų šių grūdų.

Kremliaus sprendimas uždrausti importinius maisto produktus jau davė vaisių. Šiemet Rusijoje tikimasi nuimti didžiausią grūdų derlių istorijoje, kuris bus net didesnis už rekordinį carinės Rusijos derlių prieš šimtų metų.

Šalies ūkininkams taip pat į naudą išėjo rublio silpnėjimas, nes tai suteikė konkurencinį pranašumą užsienio rinkose. Be to, šiais metais Rusijos rytiniuose regionuose, kuriuose auginami grūdai, buvo itin palankios oro sąlygos su švelnia žiema ir drėgna vasara.

JAV žemės ūkio departamento ataskaitoje teigiama, kad 2016 m. liepą – 2017 m. liepą besitęsiančiais žemės ūkio metais Rusija išgaus didžiausią kviečių derlių per savo istoriją – 72 mln. tonų, t.y septyniais milijonais tonų daugiau nei pernai.

Be to, šiemet Rusijoje numatomas ir rekordinis kukurūzų, rugių bei avižų derlius.

Šiemet Rusija nori tapti stambiausia kviečių eksportuotoja pasaulyje ir užsienyje parduoti apie 30 mln. tonų šių grūdų. Jeigu šis planas bus įgyvendintas, Rusija pagal šį rodiklį aplenks JAV ir ES šalis.

Rusija buvo viena iš stambiausių grūdų eksportuotojų pasaulyje ir didžiausia kviečių eksportuotoja iki komunistų perversmo 1917 m. Per visą sovietinį periodą, sužlugdžius ikirevoliucinį žemės ūkį, šalis buvo priversta importuoti grūdus, o ilgus metus Maskva juos pirko iš savo ideologinių priešininkių JAV.

Tik 2000 m. Rusija pirmą sykį per aštuonis dešimtmečius sugebėjo grūdais apsirūpinti pati, o į jos ūkius po truputį pradėjo plūsti investicijos.

Kviečių auginimo potencialas šalyje tikrai dar nėra išnaudotas iki galo. Ekspertai teigia, kad šiuo metu Rusijoje dar nėra naudojama 40 mln. hektarų žemės ūkio paskirties žemės. Toks plotas prilygsta viso Irako dydžiui.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas