Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teigiama žinia Graikijai: vietinis alyvuogių aliejus po truputį užkariauja pasaulio rinkas

Atėnų ekonominiai sunkumai Graikijoje slegia ne visus. Artėjant spalio mėnesio alyvmedžių derliaus nurinkimui, Graikijos alyvuogių aliejaus gamintojams sužibo viltis padidinti savo dalį pasaulinėje aliejaus rinkoje Ispanijos ir Italijos sąskaita. To priežastis – šiose šalyse siaučiantis alyvmedžių maras ir augalus užpuolę kenkėjai, rašo naujienų svetainė bloomberg.com.
Alyvuogės
Alyvuogės / „Scanpix“/AP nuotr.

Blogi orai, paslaptinga medžių liga ir vaisių muselės naikina ištisas alyvmedžių giraites Italijoje. Beveik dešimtadalis iš 10 mln. Apulijos regione augančių alyvmedžių yra užkrėsti liga, kuri jau spėjo būti pavadinta „alyvmedžių ebola“ ir kuri lėtai žudo medžius.

2014 – 2015 m. sezono metu Italijos alyvmedžių derlius sumažėjo 34 proc., o Ispanijoje daugiau negu per pusę. Tikėtina, kad ateinantis derliaus sezonas abiems šalims taip pat nieko gero neduos dėl užsitęsusios sausros.

Šiuo metu graikiškas alyvuogių aliejus rinkoje yra itin paklausus, pirmiausiai dėl kainos.

Tuo tarpu Graikijoje pastebimas alyvmedžių produkcijos didėjimas. Šiuo metu graikiškas alyvuogių aliejus rinkoje yra itin paklausus, pirmiausia dėl kainos.

Štai Italijoje ir Ispanijoje pagaminto alyvuogių aliejaus kainos per pastaruosius metus išaugo atitinkamai 114 ir 84 proc. iki 5,66 ir 3,59 euro už kilogramą.

Tuo tarpu graikiško aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus kaina pakilo tik 24 proc. iki 3,09 euro už kilogramą.

Toks kainų pranašumas padeda mažiems ir vidutiniams Graikijos alyvuogių aliejaus gamintojams ieškoti naujų rinkų. Nuo 2014 m. spalio iki 2015 metų birželio alyvuogių aliejaus eksportas į didžiausią pasaulyje šios rūšies aliejaus vartotoją – JAV – išaugo 28 proc. Tuo tarpu per tą patį laikotarpį alyvuogių aliejaus importas iš Italijos ir Ispanijos sumažėjo ir krito daugiau negu 50 proc.

Graikijoje įsikūrę daugiau negu 520 tūkstančių alyvuogių augintojų.

Graikijoje įsikūrę daugiau negu 520 tūkstančių alyvuogių augintojų, kurie dažniausiai naudoja tradicinę alyvuogių spaudimo metodiką nenaudodami jokių chemikalų.

Tačiau ekspertai teigia, kad stiprioji Graikijos konkurentų, kitų alyvuogių aliejų eksportuojančių Viduržemio jūros šalių, pusė yra ta, kad jie moka geriau pateikti savo produkciją vartotojams.

Štai Italija dažnai superka alyvuoges iš įvairių Viduržemio jūros regionų šalių, bet jas išspaudusi galutinį produktą vadina itališku alyvuogių aliejumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas