Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tramplinas į sėkmę – kokybiški ir autentiški gaminiai

Globalizacijos sukelta maisto pramonės ir žemės ūkio revoliucija lėmė, kad iki šiol buvę populiarūs ir unikalūs gaminiai, garsinę savo kilmės kraštą, susiduria su rimta konkurencija. Vienas iš būdų užtikrinti žemės ūkio ir maisto produktų išskirtinumą bei jų kokybę –prisijungti prie vienos iš maisto kokybės sistemų. Tam palankias sąlygas sudaro Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonė „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“, remianti naujai į šias sistemas įsijungusius ūkininkus, auginančius, gaminančiusir tiekiančius į rinką kokybiškus, išskirtinėmis savybėmis pasižyminčius maisto produktus.
Tramplinas į sėkmę – kokybiški ir autentiški gaminiai
Tramplinas į sėkmę – kokybiški ir autentiški gaminiai / Partnerio nuotr.

Kokybės sistemų nauda

Pagal minėtą priemonę finansavimas teikiamas pareiškėjams, naujai prisijungiantiems prie vienos iš trijų pagal priemonę remiamų kokybės sistemų: nacionalinę maisto kokybės sistemą,Europos Sąjungos (ES) pripažintų produktų kokybėssistemą ir ekologiškų produktų kokybės sistemą. Paramos tikslinė sritis – pirminės žemės ūkio produkcijos gamintojų konkurencingumo didinimas, skatinant integruotis į maisto tiekimo grandinę, vietinių rinkų plėtrą bei konkurencingų, didesnės pridėtinės vertės žemės ūkio ir maisto produktų, gaminamų tausojant aplinką, gamybos plėtrą.

Žemės ūkio viceministras Gintas Saulius Cironkapastebi, kad šių sistemų populiarumas tik didėja.Siekdami išskirti savo gaminamus produktus iš kitų tos pačios grupės produktų, Vakarų ir ypač Pietų Europos augintojai bei gamintojai savo gaminius žymi kokybės ir kilmės ženklais. Augant lietuviškų gaminių eksportui, tai tampa aktualu ir mūsų šalies kokybiškų produktų gamintojams, nes toks žymėjimas suteikia pasitikėjimo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, kurLietuvos gamintojai dar mažai pažįstami.

Nacionalinė maisto kokybės sistema

Lietuvoje šiandien tampa vis labiau žinoma nacionalinė žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistema, pagal kurią sertifikuojami produktai (NKP) ir jų gamybos, perdirbimo procesas išsiskiria natūralumu, maistingumu bei aplinkos tausojimo aspektais. Vaisių ir daržovių auginimui naudojami tik minimalūs būtini trąšų kiekiai, ribotai naudojamos augalų apsaugos priemonės, nenaudojamos kenksmingos, aplinkai toksiškos augalų apsaugos priemonės, auginant gyvūnus taikomi ekstensyvūs auginimo metodai, o produktų gamyboje nenaudojami genetiškai modifikuoti organizmai, maisto priedai. Perdirbant NKP, taikomos tokios technologijos, kurios galutiniame produkte lemia didesnį biologiškai vertingų ir sumažintą nenaudingų organizmui medžiagų kiekį, todėl šiuose produktuose didesnis natūralios ląstelienos, vitaminų, mineralinių bei kitų žmogaus organizmui biologiškai vertingų medžiagų kiekis.

Partnerio nuotr./Tramplinas į sėkmę – kokybiški ir autentiški gaminiai
Partnerio nuotr./Tramplinas į sėkmę – kokybiški ir autentiški gaminiai

Vartotojams NKP pateikiami per trumpesnį nei įprasta šios kategorijos produktams laiką, todėl yra šviežesni, pasižymi išskirtiniu skoniu, kvapu, išvaizda ir konsistencija. Jiems taikomi ekstensyvūs auginimo, gamybos bei maistingumą išsaugojantys perdirbimo būdai, o sudėtyje išlaikomas didesnis biologiškai vertingų medžiagų kiekis, sumažinta energinė vertė, nenaudingų organizmui riebalų, sočiųjų riebalinių rūgščių, druskos, cukraus kiekis. Juos gaminant naudojami geriausi prieinami gamybos būdai, aplinką saugojančios technologijos.Šie produktai prekybos vietoje išsiskiria tuo, kad yra ženklinami specialiu ženklu „Kokybė“.

ES pripažintų produktų kokybės sistema

Produktai, įtraukti į ES kokybės sistemą, žymimi specialiais ženklais, nurodančiais, kad šių gaminių pavadinimai yra saugomi. Pavadinimai skiriami pagal kelias skirtingas kategorijas. Ryšį su konkrečia geografine vietove turintys produktai žymimi saugoma kilmės vietos nuoroda (SKVN) arba saugoma geografine nuoroda (SGN). Garantuoto tradicinio gaminio (GTG) ženklu žymimi produktai, gaminami tradiciniu, ne mažiau kaip 30 metų iš kartos į kartą perduodamu gamybos būdu ir (ar) iš tradicinių žaliavų. Specialiais ženklais pažymėti produktai informuoja vartotoją apie produkto ypatingumą, patvirtina produkto reputaciją, suteikia didesnę vertę ir pranašumą Europos rinkoje, skatina plėsti verslą ir produktų eksportą. Be to, tokiu būdu gamintojai teisiškai apsaugo savo interesus nuo produkto pavadinimo imitavimo, melagingos nuorodos į produkto kilmę ar ypatingas savybes, nuo vartotojų klaidinimo.

Ekologiškų produktų kokybės sistema

Ekologinė gamyba – tai bendra ūkio valdymo ir maisto produktų gamybos sistema, apimanti geriausią aplinkosaugos praktiką, didelę biologinę įvairovę, gamtos išteklių išsaugojimą, aukštų gyvūnų gerovės standartų taikymą ir gamybos būdą, atsižvelgiant į tam tikrų vartotojų teikiamą pirmenybę produktams, pagamintiems naudojant natūralias medžiagas ir procesus. Ekologinė gamyba teikia naudą visuomenei, prisideda prie aplinkos apsaugos bei gyvūnų gerovės ir kaimo plėtros.

Remiantis VšĮ „EKOagros“ duomenimis, 2015 m. Lietuvoje buvo beveik 3 tūkst. sertifikuotų ekologinės gamybos ūkių.

Reikalavimai paramai gauti

Paramos gali kreiptis aktyvūs žemės ūkio veiklos subjektai, auginantys ir (arba) gaminantys bei teikiantys rinkai kokybiškus žemės ūkio ir maisto produktus, nustatyta tvarka įregistravę valdą. Parama teikiama pirmą kartą maisto kokybės sistemose dalyvaujantiems žemės ūkio veiklos subjektams, paraišką šiai paramai gauti pateikusiems per 2 metus nuo pirmojo patvirtinamojo dokumento išdavimo (ekologinės gamybos atveju), NKP sertifikavimo arba gamintojo įtraukimo į ES pripažintų produktų gamintojų sąrašą datos. Parama teikiama ne ilgiau kaip penkerius metus, kompensuojant papildomas, su dalyvavimu kokybės sistemoje susijusias, išlaidas: produktų sertifikavimo, kontrolės, tyrimų, reikalingų įrodyti atitiktį keliamiems reikalavimams, produktų etiketės, pakuotės dizaino sukūrimo ir įsigijimo, informacinės medžiagos apie tiekiamų rinkai produktų ypatybes maketavimo ir spausdinimo.

Didžiausia galima viešosios paramos suma vienai žemės ūkio valdai per metus:

  • ekologiškų produktų kokybės sistemos dalyviams – 2 998 Eur;
  • ES pripažintų produktų kokybės sistemos dalyviams – 2 776 Eur;
  • NKP kokybės sistemos dalyviams – 2 895 Eur.

Paraišką paramai gauti būtina pateikti iki birželio 30 d. Kitas paraiškų teikimo etapas prasidės rugpjūčio mėnesį ir tęsis iki spalio pabaigos.

Daugiau informacijos apie KPP priemones galima rasti Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros interneto svetainėse.

KPF ŽŪM

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas