Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Trumpas tiekimo grandines pasirinkę ūkininkai kviečia sekti jų pavyzdžiu – nauda ir ūkiui, ir vartotojams

Vis daugiau ūkininkų supranta, kad vystydami trumpą tiekimo grandinę – ne tik augindami, bet ir patys perdirbdami bei parduodami galutinį produktą – sulauks kur kas geresnių rezultatų, nei vien tik augindami, rašoma Žemės ūkio ministerijos pranešime spaudai.
Žemės ūkis
Žemės ūkis / 123RF.com nuotr.

Apie tai, ko reikia, kad šios grandinės klestėtų ir jų daugėtų, diskutuota Ukmergėje vykusiame renginyje: susitikimuose su vietos ūkininkais Genovaite Sakalauskiene ir Mindaugu Stragiu bei vaikų darželyje „Žiogelis“.

„Pamatėme kelis visiškai skirtingus trumpos tiekimo grandinės pavyzdžius. Vienas ūkis ir gamina, ir perdirba, o realizaciją vykdo per žemės ūkio kooperatyvus, asociacijas, nes be tiesioginės savo veiklos, užsiima dar ir tarsi socialine žemės ūkio veikla organizuodamas įvairias edukacijas, lauko dienas, seminarus. Kitas daugiau dirba su rinkodara, bet taip pat labai plačiai įveiklina savo ūkyje esančius pastatus, investicijas, ieškant savo rinkos gaminamai produkcijai realizuoti. Geriausias pavyzdys turbūt yra vaikų darželis „Žiogelis“, parodantis, ko reikia, kad atsirastų paklausa“, - sakė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) kancleris Valdas Aleknavičius.

Šis Ukmergės darželis yra vienas pirmųjų Lietuvoje, pradėjusių vaikus maitinti ekologišku ir pagal Nacionalinės maisto kokybės(NKP) sistemos reikalavimus pagamintu maistu. Tokią galimybę darželis turi, nes gauna paramą pagal Ekologiškų ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų maisto produktų vartojimo skatinimo ikimokyklinio ugdymo įstaigose paramos taisykles. Produktus iš vietos ūkininkų „Žiogeliui“ teikia Ukmergės kooperatyvas.

Šis darželis yra pirmasis, gavęs sidabrinį viešojo maitinimo veiklos ekologiškumo ženklą – jis gautas už tai, kad daugiau kaip 80 proc. raciono sudaro ekologiški produktai.

Kancleris V.Aleknavičius pabrėžė, kad šis darželis įrodo, jog turint noro įmanoma viskas, o ministerija vaikų maitinimui ekologiškais ir pagal kokybės sistemas pagamintais produktais skiria didelį dėmesį ir kasmet didina finansavimą, skiriamą šiai programai.

„Vien ministerijos paramos nepakaktų tam, kad vaikai būtų maitinami ekologiškais, NKP produktais. Be galo svarbus ir ikimokyklinių įstaigų vadovų iniciatyvumas ir noras keisti

situaciją, taip pat didelį vaidmenį vaidina ir savivaldybės, jų palaikymas labai reikalingas“, - mano ŽŪM kancleris.

Žemė padiktavo sprendimą, atnešusį sėkmę ūkiui

18 metų ūkininkaujanti Genovaitė, siekdama didesnės ūkio pridėtinės vertės, greitai suprato, kad reikia vystyti trumpą maisto tiekimo grandinę ir 35 ha plote ėmėsi ne tik uogas auginti, bet ir jas perdirbti.

Įsirengė perdirbimo cechą, ėmė plėsti asortimentą ir nebeapsiribojo vien avietėmis ir juodaisiais serbentais. Šiandien pirkėjai gali įsigyti įvairiausių ūkininkės gamintų uogienių ir pagardų, taip pat ir daržovių bei produkcijos iš jų.

Pradėti auginti daržoves ją paskatino taip pat ŽŪM parama ikimokyklinio ugdymo įstaigoms – noras prisidėti prie to, kad darželinukai gautų išties kokybišką, sveikatai palankų produktą. Trumpa maisto tiekimo grandinė tapo jos ūkio sėkmės raktu.

Viena idėja vijo kitą ir dabar ūkis ne tik tiekia savo pagamintą ir perdirbtą produkciją ikimokyklinio ugdymo įstaigoms, parduotuvėms, bet ir tapo pragyvenimo šaltiniu Genovaitės šeimai bei kelioms dešimtims vietos gyventojų, kurie čia darbuojasi.

„Ūkis tikrai duoda pridėtinę vertę, nes ir žmonėms yra darbo, sugebame iš to išgyventi ir džiaugiamės“, - sako kooperatyvui „BIO LEUA“ priklausanti ūkininkė, papasakojusi trumpomis tiekimo grandinėmis besidomintiems ūkio lankytojams, kaip vyksta jos ūkio darbai, kaip produkcija pasiekia vartotoją trumpiausiu keliu.

Trumpa tiekimo grandinė ir kooperacija padeda pasiekti daugiau

Ūkininkas Mindaugas Stragys neslepia, kad ekologiškai ūkininkauti nelengva, tačiau randa laiko ir edukacijoms, ir ūkio darbų organizavimui, kad pirkėjus pasiektų ekologiška, kokybiška produkcija. Tik iš tokios produkcijos pagamintas maistas, anot Mindaugo, yra skanus.

Darbų netrūksta – kiekvieną savaitę realizuojama apie tona produkcijos. Ūkyje auginami moliūgai, bulvės, ropės, ridikai, kiti šakniavaisiai, įvairūs kopūstai. Gavęs paramą trumpoms tiekimo grandinėms Mindaugas kartu su partneriais įkūrė UAB „EKOMARKET“, kuri šiandien superka ir parduoda partnerių (ūkininkų) užaugintą ir pagamintą produkciją.

„Dabar mes einame prie galutinio produkto, nepasitenkiname tik rope ar obuoliu, turime puikią džiovyklą, kur džioviname viską, ko per daug. Turime savotišką partnerystę, kai mums žmonės atveža perteklinę produkciją, kurios neturi kur dėti, o mes viską džioviname ir tuo labai džiaugiamės“, - sako Mindaugas, tokiu būdu ne tik plečiantis siūlomos produkcijos asortimentą, bet ir kovojantis su maisto švaistymu.

Ūkininkas negaili kritikos nesikooperuojantiems žemdirbiams, tai, anot jo, yra didelis trukdis efektyviai veiklai, o priežastis, kodėl Lietuvoje taip vangiai kooperuojamasi – žinių ir tarpusavio pasitikėjimo trūkumas.

Trumpa tiekimo grandinė suteikia daug galimybių – šio rudens paraiškoms skirta beveik 5 mln. eurų

„Susitikome pamatyti, kaip praktiškai veikia trumpos tiekimo grandinės, išgirsti problemas. Turime tikslą toliau populiarinti trumpas maisto tiekimo grandines, kad jų Lietuvoje daugėtų, jos augtų“, - pristatydama informaciją apie šių grandinių specifiką ir privalumus kalbėjo ministerijos Programos LEADER ir kaimo plėtros skyriaus patarėja Nomeda Padvaiskaitė.

ŽŪM Programos LEADER ir kaimo plėtros skyriaus vedėja Ilona Javičienė renginio dalyviams pristatė ruošiamą virtualią trumpų tiekimo grandinių platformą – čia ateity susitiktų pardavėjas ir pirkėjas.

Norintys kurti ir dalyvauti trumposiose žemės ūkio ir maisto teikimo grandinėse, iki lapkričio 30 d. gali kreiptis paramos į Nacionalinę mokėjimo agentūrą prie Žemės ūkio ministerijos.

Šiam paraiškų teikimo pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos veiklos sritį „Parama trumpoms tiekimo grandinėms ir vietos rinkoms skatinti vietos lygmeniu“ etapui skirta kiek daugiau beveik 5 mln. Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius