Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Turkija uždraudė į šalį importuoti snukio ir nagų ligai imlius gyvūnus ir jų mėsos bei pieno produktus

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad iš Turkijos Respublikos Maisto, žemės ūkio ir gyvulininkystės ministerijos gauta informacija apie įvedamą draudimą importuoti į šią šalį galvijus, kiaules, avis ir ožkas, šių gyvulių mėsos, pieno produktus ir šalutinius gyvūninius produktus. Tokį sprendimą Turkijos veterinarijos tarnyba priėmė dėl šioje šalyje plintančios snukio ir nagų ligos.
Karvės
Karvės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žinodama, kad Turkijoje situacija dėl šios pavojingos gyvūnams ir didelius ūkinius nuostolius galinčios atnešti užkrečiamosios ligos yra labai sudėtinga, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba jau prieš du metus uždraudė gyvų galvijų eksportą į Turkiją, išimtys buvo taikomos tik oro transportu vežamiems gyviems galvijams.

Per 2012 metus iš Lietuvos oro transportu į Turkiją buvo išvežta 2886 gyvų galvijų ir daugiau kaip 55 tonos gyvūninių produktų. Atsižvelgus į Turkijos Respublikos Maisto, žemės ūkio ir gyvulininkystės ministerijos informaciją, šiuo metu visas galvijų ir minėtų gyvūninių produktų eksportas į Turkiją yra sustabdomas.

2011 metais Europos Sąjungos vieninga gyvūnų pavojingų užkrečiamųjų ligų sistema ADNS Turkijos kompetentinga institucija informavo apie 1 694 snukio ir nagų ligos atvejus, o 2012 metais – apie 751 atvejį, užregistruotą visoje Turkijos teritorijoje. Nauji ligos protrūkiai nustatomi daugelyje šalies provincijų. Nors ligos židiniuose visi galvijai sunaikinti arba naikinami, apsaugos ir priežiūros zonose atliekama gyvūnų vakcinacija, tačiau ligos plitimo Turkijos atsakingiems specialistams suvaldyti kol kas nepavyksta.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojo Egidijaus Pumpučio, Lietuvoje nuolat vykdoma laukinių ir naminių gyvūnų snukio ir nagų ligos stebėsena. 2012 metais Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištirta 1712 naminių ir 821 laukinių gyvūnų kraujo mėginiai, užkrato nerasta. Paskutinį kartą Lietuvoje snukio ir nagų liga buvo nustatyta 1982 metais.

Snukio ir nagų liga žmonėms nepavojinga, jai imlūs galvijai, avys, ožkos, kiaulės, visi laukiniai atrajotojai. Ligos virusas plinta tiesioginiu ir netiesioginiu būdu. Inkubacijos laikotarpis 2-14 dienų. Sergantys gyvūnai karščiuoja, netenka apetito, sumažėja jų produktyvumas, pieno išmilžiai, jie čepsi lūpomis, griežia dantimis, šlubuoja, spardosi. Burnos ir nosies ertmės gleivinėse, tarpunagio ir apynagės odoje atsiranda pūslelės, vadinamos aftomis. Aftoms plyšus, pažeidimo vietose lieka erozijos ar opos. Liga komplikuojasi antrine bakterine infekcija, todėl atsiranda liežuvio opos, gali išsivystyti mastitai ar miokarditai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas