Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: gyventojai vaisių ir daržovių kokybę vertina „iš akies“

8 iš 10 Lietuvos gyventojų vaisių ir daržovių kokybę vertina remdamiesi vien jų išvaizda, rodo tyrimas.
Prekybos centro „Maxima“ atidarymas
Vaisiai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Reprezentatyvios gyventojų apklausos duomenimis, 81 proc. respondentų vaisių ir daržovių kokybę vertina juos apžiūrėdami, t. y. įvertinę jų bendrą išvaizdą. 6 iš 10 respondentų apie produktų savybes taip pat sprendžia produktus apčiupinėdami, o dar ketvirtadalis respondentų – juos ir pauostydami.

Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, 38 proc. pirkėjų informacijos apie produktus ieško pateiktoje kainos etiketėje ir tik kiek daugiau nei dešimtadalis pasikliauna konsultantų ar artimųjų atsiliepimais.

123rf.com nuotr./Pirkiniai
123rf.com nuotr./Pirkiniai

Produkto klasė nurodo galimą išvaizdos ir kainos santykį

Vienas iš svarbių kriterijų, pagal kurį reikėtų rinktis vaisius ir daržovės, anot vaisių ir daržovių importo-eksporto kompanijos „Augma“, – jų klasė, kuri nusako, kokios fiziologinės savybės yra priskiriamos tam tikriems vaisiams ir daržovėms. Klasės skoninių savybių nelemia, jos paskirstomos pagal pastebėtas deformacijas ar augimo defektus. Išskiriamos 3 klasės: ekstra, I klasė, II klasė. Visų klasių produktai atitinka saugos ir kokybės reikalavimus.

Klasių kriterijai vaisiams ir daržovėms nustatomi individualiai, todėl, pavyzdžiui, I agurkų klasei ir tai pačiai pomidorų klasei gali būti iškelti skirtingi reikalavimai. Pastarųjų ekstra klasei (aukščiausiai klasės rūšiai) taikomi griežčiausi reikalavimai: pomidorai turi būti gerai susiformavę, standūs, negali turėti jokių defektų, pavyzdžiui, žalių dėmių ar įspaudimų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Kalvarijų turgus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Kalvarijų turgus

Ekstra klasės vaisiai ir daržovės gali būti suvynioti net individualiuose pakuotėse: į atskirus popierėlius ar tinklelius atskirai kiekvienam vaisiui ar daržovei. I klasės pomidorai gali būti su nežymia formos deformacija, negiliomis paviršiaus įspaudimų žymėmis, išlaikę stangrumą, o net kas 10 pomidoras gali turėti II klasei priklausančias savybes. II klasės pomidorai turi atitikti būtiniausius kokybės ir saugos reikalavimus, tačiau jiems leistini formos, brandos, spalvos ar odelės pakitimai. Daržovių ir vaisių klasė įprastai nurodoma kartu su prekės etiketėje pateikiama informacija.

Besėklės vynuogės saldesnės nei su sėklomis

Kitas svarbus kriterijus, renkantis pageidaujamomis savybėmis pasižyminčius vaisius ir daržoves – jų veislės. Būtent veislės nulemia ne tik produkto spalvą, formą, bet ir skonį.

Mėgstantiems rūgštesnius obuolius reikėtų rinktis – „Granny”, kurie yra labiau standūs ir ypač tinka salotoms.

„Produkto spalvą ir formą galima apžiūrėti, tačiau nustatyti, pavyzdžiui, saldumą kiek sudėtingiau – reikia žinoti. Jeigu norima saldesnių kriaušių, derėtų rinktis „Conference” ar „Abate” veisles, o jei saldesnio skonio obuolių – tai „Golden”, „Jonagored”, „Red Delicious”. Mėgstantiems rūgštesnius obuolius reikėtų rinktis – „Granny”, kurie yra labiau standūs ir ypač tinka salotoms. Tie, kurie ypač mėgsta saldžias vynuoges su sėklomis, turėtų rinktis „Red Globe“, o norintiems jų be sėklų – „Thompson“ arba „Sugraone“. Siekant nusipirkti saldesnių mandarinų, reikėtų atkreipti dėmesį į šias veisles: „Clementina”, „Clementina Nour”, „Nadorcott”; rūgštesni yra „Ortanigue” veislės“, – pasakoja bendrovės atstovė Lina Rimutytė.

Daugumos vaisių saldumas yra nustatomas Brikso laipsniais. Tai skaitinė išraiška, nurodanti tam tikrų vaisių saldumą pagal tai, kiek gramų sacharozės pasiskirsto apibrėžtame produkto kiekyje. Taigi, kuo didesnis Brikso laipsnio skaičius – tuo vaisius saldesnis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vynuogės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vynuogės

„Nektarinai įprastai turi nuo 8 Brikso laipsnių, kivi – 9,5, mandarinai – 10, o daugumos vynuogių su sėklomis veislės ne mažiau 13, kai vynuogės besėklės – ne mažiau 14. Pasitaiko atvejų, kai, pavyzdžiui, netgi tos pačios veislės vynuogės, skintos nuo vieno medžio, gali turėti skirtingą Brikso laipsnį: tos, kurios augo saulės atokaitoje, gali pagaminti daugiau sacharozės, nei tos, kurios noko pavėsyje“, – teigia kokybės skyriaus vadovė.

Skonio ir kainos santykis priklauso ir nuo kilmės šalies

Trečiuoju kriterijumi renkantis vaisius ir daržoves turėtų tapti jų kilmės šalis. Tai pagalbininkas norint išsirinkti, kokių skoninių savybių vaisių ar daržovių, ir už kokią kainą norima įsigyti. Pavyzdžiui, Lenkijoje užaugintos kriaušės ar obuoliai bus mažiau skoningi nei saulėtose pietinėse šalyse, todėl jų kaina gali būti kiek mažesnė.

Norint išraiškingesnio skonio ar plonesnės žievelės vynuogių, rekomenduojama rinktis atkeliavusias iš Italijos, Ispanijos ar Graikijos. Tiesa, kai kuri produkcija atvežama sezono metu pasižymi tikrai sodresniu skoniu, tačiau dėl auginimo sąlygų gali išsilaikyti trumpiau, todėl tokius produktus siūloma suvartoti kuo greičiau.

A.Jašinskienės/15min.lt nuot./Kriaušės
A.Jašinskienės/15min.lt nuot./Kriaušės

Reprezentatyvią gyventojų apklausą bendrovės „Augma“ užsakymu atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Apklausa atlikta 2017 m. birželio 19–26 dienomis, jos metu apklausta 1012 gyventojų iš visos Lietuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos