Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ūkininkams – perspėjimas apie grėsmę iš pievų

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė ir Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Jonas Milius kreipėsi į savivaldybių administracijas: įsibėgėjus javapjūtei ir artėjant rugpjūčio mėnesiui auga ir afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkio grėsmė.
Pievos gėlės
Pievos gėlės / Fotolia nuotr.

„Pagal mūsų statistiką, rugpjūtį yra didžiausia tikimybė nustatyti AKM židinių naminių kiaulių laikymo vietose – ši rizika susijusi su šviežio pašaro atvežimu į laikymo vietą. Jo tinkamai neapdorojus, užkratas gali persikelti nuo laikinių gyvūnų ant naminių. Šiuo periodu laukuose aptinkame nemažai gaišenų, kurių mėginiai dėl viruso būna teigiami“, – pasakoja Paulius Bušauskas, VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjas.

Informuoti gyventojus apie grėsmes nurodyta savivaldybių žemės ūkio skyrių specialistams. Jie raginami ne tik atidžiau kontroliuoti, kaip laikomasi privalomų biologinio saugumo reikalavimų, bet ir išnaudoti kiekvieną susitikimą su kaimo žmonėmis – teikti reikiamą informaciją, aiškinti, kokie jie turi būti atsargūs, kaip jų neatsakingas požiūris gali paveikti kitus kiaulių augintojus.

„Specialistai informuoja kiaulių laikytojus apie draudimą laikyti kiaules lauke, šerti nenuplikytais grūdais, taip pat surenka pirminę informaciją, ar laikomasi nustatytų reikalavimų ūkyje“, – kaip vyksta darbas pasakoja P.Bušauskas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kiaulės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kiaulės

Iš viso atlikta 2176 nekomercinių ūkių, kur laikomos kiaulės, patikrinimų, iš kurių ketvirtadaliu atveju nustatyti pažeidimai.

„Dažniausiai pažeidimai fiksuoti, kuomet kiaulių laikytojai nesilaiko reikalavimų dėl dezinfekavimo, taip pat gyvūnų laikymo vietų aptvėrimo. Patikrinimų metu randama ir maisto atliekų, kurios naudojamos kiaulių šėrimui, kas yra griežtai draudžiama“, – pagrindinius pažeidimus komentuoja VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjas.

Iš 659 užfiksuotų pažeidimų 203 atvejais surašyti administracinių teisių pažeidimo protokolai (ATPK), taip pat 75 kiaulių laikytojai įspėti.

„Mūsų tikslas yra ne bausti, o suteikti pirminę informaciją, kad virusas nepatektų į kiaulių laikymo vietas. Jei šios priemonės nepasiteisina, tada imamės griežtesnių. Vertinant situaciją nuo 2014 m., žmonių sąmoningumas ir apsisaugojimas yra gerokai didesnis. Tačiau vis dar pasitaiko, kad žmonės galvoja, kad tos priemonės reikalingos tik inspektoriams – todėl ir vykdome aktyvią informavimo kampaniją“, – sako P.Bušauskas.

VMVT atlieka komercinių kiaulių ūkių patikras 4 kartus į metus dėl biologinio saugumo reikalavimų. Paskutinių atliktų patikrinimų rezultatai: patikrinti 92 komerciniai kiaulių ūkiai, kuriuose laikoma daugiau nei 100 kiaulių. 25 ūkiuose nustatyti pažeidimai, tai sudaro 27 proc. nuo visų esančių komercinių ūkių. VMVT teritoriniai padaliniai patikrinimų metu komercinių kiaulių laikymo vietose pritaikė 14 ATPK protokolų ir 10 įspėjimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas