Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Vanduo žemės ūkyje – kodėl mažiau kartais yra daugiau

Lietuva, šalis, garsėjanti gausiais vandens ištekliais, tikrai nėra problemiškiausia vieta Žemėje, kurią įsivaizduotume kalbėdami apie vandens taupymo būtinybę. Tačiau net ir čia ūkininkai vis dažniau renkasi efektyvesnius, mažiau vandens reikalaujančius sprendimus. Ši tendencija, kurią skatina tiek ekonominiai, tiek aplinkosauginiai veiksniai, gali pakeisti mūsų požiūrį į vandens naudojimą žemės ūkyje.
Naujausios kartos savaeigiai „Agrifac“ purkštuvai
Naujausios kartos savaeigiai „Agrifac“ purkštuvai / „Nando“ nuotr.

Ekonominis aspektas: mažiau vandens – mažesnės sąnaudos

Ūkininkams vandens taupymas yra ne tik aplinkosauginis, bet ir ekonominis klausimas. Vandens sunaudojimas, ypač dideliuose plotuose, gali lemti dideles sąskaitas už vandenį ir energiją, reikalingą jam pumpuoti ir paskirstyti. Optimizuodami vandens naudojimą, ūkininkai gali sumažinti šias sąnaudas ir padidinti pelningumą.

Technologijų vaidmuo: inovacijos vandens taupymo srityje

Šiuolaikinės technologijos atveria naujas galimybes efektyviau naudoti vandenį žemės ūkyje. Tiksliojo ūkininkavimo metodai leidžia tiksliai nustatyti, kiek vandens reikia kiekvienam augalui, ir jį tiekti optimaliu laiku. Tai ne tik taupo vandenį, bet ir užtikrina geresnį derlių.

Ūkininkai vis dažniau investuoja į pažangią laistymo įrangą, tokią kaip lašelinio laistymo sistemos, kurios vandenį tiekia tiesiai į augalų šaknis, sumažinant nuostolius dėl garavimo. Taip pat sparčiai populiarėja dronai ir savaeigiai purkštuvai, kurie inovatyvių technologijų dėka leidžia net perpus sumažinti vandens kiekį, reikalingą pasėlių purškimui.

Tikslusis ūkininkavimas: mažiau vandens, daugiau naudos

Tiksliajame ūkininkavime vandens kiekio mažinimas purškiant tirpalus yra ypač svarbus. Mažinant vandens kiekį, padidėja veikliųjų medžiagų koncentracija tirpale, todėl augalų apsaugos produktai, mineralinės ir biologinės trąšos didesne koncentracija pasiekia augalus. Tai pasakytina ir apie biotechnologijų įmonės „Nando“ gaminamus mikrobiologinius produktus.

Tai leidžia sutaupyti vandens, taip pat mažinti cheminių medžiagų naudojimą, taip sumažinant ir neigiamą poveikį aplinkai bei didinant ūkių tvarumą. Visgi mažinant vandens kiekį būtina naudoti purkštuvų priedus, kurie užtikrina, kad didesnės koncentracijos tirpalai būtų tinkamai paskleidžiami ir efektyviai suveiktų.

Inovacijų svarba: savaeigiai purkštuvai

Per pastaruosius keletą metų savaeigiai purkštuvai tapo viena sparčiausiai tobulėjančių žemės ūkio technikos rūšių. Dėl išaugusios paklausos gamintojai skiria daug dėmesio šių mašinų tobulinimui.

Naujausios kartos savaeigiai purkštuvai, tokie kaip Nyderlandų kompanijos „Agrifac“ modeliai, leidžia ūkininkams sutaupyti dešimtis tūkstančių eurų per metus. Šios mašinos turi unikalias purškimo sistemas, kurios leidžia ne tik sumažinti vandens kiekį, bet ir išlaikyti nustatyto dydžio lašelius, nepriklausomai nuo oro sąlygų.

„Praktikoje įsitikinome, kad šie savaeigiai purkštuvai leidžia sumažinti vienam hektarui sunaudojamo vandens kiekį nuo 200 litrų iki 100. Oriniai purkštukai leidžia mažinti purškiamo vandens kiekį ir išlaikyti nustatyto dydžio lašelius kintant oro sąlygoms ar vėjo greičiui. Vadinasi, galima pasirinkti ir išlaikyti norimą lašelių dydį, nekeičiant pačių purkštukų. Į purkštuką paduodamas oras skaido lašelį, todėl augalai padengiami geriau ir tolygiau. Be abejo, dėl mažesnio vandens kiekio poreikio pasėliams purkšti taip pat gerokai didėja našumas, nes su vienu baku kokybiškai ir tiksliai nupurkšti galima daug daugiau“, – pasakojo „Agrifac“ partnerės Lietuvoje bendrovės „Dotnuva Baltic“ atstovas produkto vadybininkas Algimantas Gyvis.

Kaip matome, vandens taupymas žemės ūkyje yra ir ekonominis, ir aplinkosauginis imperatyvas. Lietuvos ūkininkai, pasirinkdami efektyvesnius, mažiau vandens reikalaujančius sprendimus, rodo pavyzdį, kaip galima suderinti pelningumą ir tvarumą. Ši tendencija, kurią skatina inovacijos ir sąmoningumas, gali dar efektyviau transformuoti Lietuvos žemės ūkį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius