Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Verslui kaime plėtoti – svari parama

Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos (KPP) parama numatyta ne tik žemės ūkio veiklai remti, bet ir paskatinti kaime kurti ir plėtoti verslą. Sirutiškio kaime įsikūrusi akmens apdirbimo mažoji bendrija (MB) „Kėdainių akmenukas“ – viena iš įmonių, kuri pasinaudojo KPP finansavimu gamybos bazei atnaujinti ir gamybai didinti.
Granito laiptai
Granito laiptai / Partnerio nuotr.

Įmonei parama skirta pagal priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama investicijoms, skirtoms ne žemės ūkio veiklai kurti ir plėtoti“ veiklą „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“. Paraiškos pagal šią veiklą bus priimamos nuo rugpjūčio 1 d. iki rugsėjo 28 d.

Įsigijo modernias stakles

Paminklų gamyba, kapaviečių restauravimu, namų ir lauko akmens apdaila besiverčiančiai įmonei labai reikėjo modernios granito pjaustymo ir graviravimo įrangos. Gautą KPP paramą ir investavo į naujas stakles.

„Įranga kainavo apie 110 tūkst. eurų, maždaug pusę sumos – apie 53 tūkst. eurų – gavome paramos. Tai, žinoma, didelė paspirtis. Patiems tiek investuoti būtų sudėtinga“, – pasakojo MB „Kėdainių akmenukas“ vadovas Valdas Končius.

Naujos staklės ne tik palengvino žmonių darbą, bet ir padidino įmonės gamybos pajėgumus, išplėtė verslo galimybes. Įmonė paslaugas teikia aplinkinių ir tolesnių rajonų gyventojams.

„Nėra net ko lyginti rankinio darbo ir mašinos našumo. Dabar darbas sukasi daug greičiau ir tiksliau. Be to, mes orientuojamės ir į namų bei lauko akmens apdailą. Pavyzdžiui, Vokietijoje, Lenkijoje populiaru naudoti granitą apdailoje, dabar jau ir pas mus ateina tokios mados – žmonės nori įsirengti ne tik granito stalviršius, bet ir laiptus, pakopas. Tokia auganti paklausa mums būtų itin paranki žiemos metu, kai kapinėse dirbti sudėtinga“, – aiškino akmens apdirbimo įmonės vadovas.

Įdarbino keturis žmones

KPP parama buvo naudinga ne tik įmonei, bet ir kaimo vietovei, kurioje ji dirba. Siekdamas paramos, „Kėdainių akmenukas“ įsipareigojo įdarbinti keturis kaimo teritorijoje gyvenančius žmones ir juos išlaikyti bent penkerius metus.

„Kaip ir žadėjome, įdarbinome 4 žmones iš kaimo. Iš viso dabar pas mus dirba iki penkiolikos darbuotojų“, – sakė Kėdainių priemiestyje, Sirutiškio kaime, įsikūrusios įmones vadovas.

Jis užsiminė, kad šiuo verslu verčiasi daug ilgiau, nei buvo įkurta mažoji bendrija. Iki tol dirbo su verslo liudijimu.

„Kol buvome maži, įmonės statusas baugino. Bet kai pradėjome dirbti su užsienio partneriais, pirkti iš jų žaliavą, teko steigti mažąją bendriją. KPP teikiama kaimiškose vietovėse dirbančioms įmonėms“, – pastebėjo mažosios bendrijos vadovas.

Parama darbo vietai

Pagal KPP veiklą „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“ remiamos kaimo vietovėse įregistruotos ir veikiančios mažos ir labai mažos įmonės, kaimo gyventojai, veikiantys su individualios veiklos pažyma ar verslo liudijimu, taip pat ir ūkininkams verslams plėtoti.

Paramos dydis skaičiuojamas atsižvelgiant į tinkamas finansuoti projekto išlaidas ir planuojamų sukurti naujų darbo vietų skaičių. Vienai darbo vietai (1 etatui) sukurti didžiausia paramos suma gali būti 50 000 eurų. Parama neteikiama projektams, kuriuose neplanuojama kurti naujų darbo vietų.

Didžiausia paramos suma vienam projektui negali viršyti 200 000 eurų, jeigu projekte numatyta sukurti 4 ir daugiau naujų darbo vietų. Finansuojama iki 50 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų.

Daugiau balų gali gauti tie projektai, kuriuose numatyta papildomai įdarbinti žmonių, viršijant privalomas sukurti darbo vietas pagal prašomą paramos sumą. Papildomi balai skiriami ir tiems paramos gavėjams, kurių projektas įgyvendinamas savivaldybėje, kur nedarbo lygis aukštesnis nei vidutinis Lietuvos nedarbo lygis.

Pagal paramos taisykles, KPP parama verslui kaime teikiama gamybinių ir kitų būtinų pastatų, statinių statybai, rekonstrukcijai, kapitaliniam remontui, naujai technikai ir įrangai, transporto priemonėms įsigyti, infrastruktūrai kurti, bendrosioms išlaidoms bei konsultavimo paslaugoms.

Daugiau informacijos apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos paramą žemės ūkiui ir kaimui galite rasti čia: www.zum.lrv.lt ir www.ismanuskaimas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas