Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Virginija Baltraitienė: EK bus prašoma šimtų milijonų eurų paramos

Lietuvos žemės ūkio ministrė pareiškė, kad Baltijos šalys kartu su Lenkija prašys šimtų milijonų eurų ES paramos kovai su afrikinių kiaulių maru. Tai numato bendras 4 šalių parengtas Europos Komisijai (EK) skirtas priemonių planas.
Virginija Baltraitienė
Virginija Baltraitienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
„Šiandien sumomis neoperuojama, prašome, kad būtų 100 proc. finansavimas. Dar 2013 metais, kai prašėme buferinei zonai 30 mln. litų, gavome tik labai menką dalį, apie 7 mln. litų. Čia būtų kiti pinigai, galėtume šnekėti apie žymiai didesnes sumas, ne dešimtimis, o šimtais milijonų“, – antradienį žurnalistams sakė Virginija Baltraitienė.

Anot jos, paramos bus prašoma trims pagrindinėms priemonių grupėms – maro prevencijai ir kontrolei, paramai smulkiesiems kiaulių augintojams bei ligos židinių likvidavimo komandos sukūrimui.

Šiandien sumomis neoperuojama, prašome, kad būtų 100 proc. finansavimas. Dar 2013 metais, kai prašėme buferinei zonai 30 mln. litų, gavome tik labai menką dalį, apie 7 mln. litų. Čia būtų kiti pinigai, galėtume šnekėti apie žymiai didesnes sumas, ne dešimtimis, o šimtais milijonų, – sakė V.Baltraitienė.

„Manome, kad užkrečiamų ligų židinių likvidavimo komanda apimtų ne tik afrikinį kiaulių marą, bet ir visas užkrečiamas ligas, kuriomis gali susirgti gyvuliai“, – sakė žemės ūkio ministrė.

Jos teigimu, prevencija ir kontrolė apimtų tyrimus, stebėseną, pasienio zonų dezinfekciją.

„Siūlome, kad Europos Komisija finansuotų ir organizuotų bendro mokslinių tyrimų centro Baltijos šalims ir Lenkijai įkūrimą, kuris vykdytų tyrimus, kad būtų aišku, kaip atsiranda virusas, kaip jis plinta, kokios jo pasekmės, kaip sukurti afrikinio kiaulių maro vakciną. Prie šio centro galėtų būti sukurtos atskiros mobiliosios laboratorijos“, – kalbėjo V.Baltraitienė.

Pasak jos, finansavimas smulkiesiems kiaulių augintojams apimtų dvi jų grupes: išskerdusius kiaules ir perėjusius prie kitos gyvulininkystės rūšies.

V.Baltraitienė sakė, kad EK parama smulkiesiems kiaulių augintojams galėtų siekti 70 proc. visų reikalingų lėšų, kitoms dviem priemonėms bus prašoma šimtaprocentinio finansavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas