Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Galimai nesaugios lenkiškos jautienos įsigijo „Krekenavos agrofirma“ ir „Bitfood Lietuva“

Dvi Lietuvos įmonės įsivežė galimai nesaugios lenkiškos jautienos. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sustabdė ir uždraudė tiekti rinkai beveik 82 kg galimai nesaugios lenkiškos jautienos.
Lenkijos įmonėje užfiksuoti vaizdai
Lenkijos įmonėje užfiksuoti vaizdai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dvi Lietuvos įmonės įsivežė galimai nesaugios lenkiškos jautienos. Neseniai pasaulį apskriejo šokiruojantys vaizdai iš vienos lenkų mėsos įmonės, kur nufilmuotos sergančios karvės. Jos buvo paruoštos skerdimui.

Lenkijos institucija, atlikusi patikrinimus mėsos perdirbimo įmonėse, rado neaiškios kilmės, galimai nesaugios jautienos. Apie tai informuota Europos Komisija ir valstybių narių atsakingos institucijos.

Ši mėsa pateko ne tik į Lietuvą, bet ir kitas ES valstybes: Estiją, Suomiją, Prancūziją, Vengriją, Portugaliją, Rumuniją, Ispaniją, Švediją.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, tikrindami Lietuvos rinkai pateiktą jautieną, rado neaiškios kilmės mėsos, gautos iš Lenkijos įmonės „Zaklad mięsny“.

VIDEO: Sukrečiantys vaizdai iš Lenkijos skerdyklos sukėlė abejonių dėl mėsos kokybės – jos galėjo patekti ir į Lietuvą

Pradėjus tyrimą nustatyta, kad galimai nesaugios jautienos įsigijo 2 Lietuvos įmonės – „Krekenavos agrofirma“ ir „Bitfood Lietuva“.

VMVT inspektoriai nedelsdami atliko patikrinimus lenkišką jautieną įsivežusiose įmonėse ir nustatė, kad šios partijos jautiena tebesaugoma įmonių sandėliuose, mėsa nebuvo išplatinta Lietuvos rinkoje.

Įmonėms uždrausta šią produkciją tiekti rinkai ir nurodyta sunaikinti šalutinių gyvūninių produktų perdirbimo įmonėse.

Pernai gruodį Lenkija uždraudė iš didžiosios Lietuvos dalies importuoti kiaulieną ir kiaules, kurios auginamos antroje afrikinio kiaulių maro zonoje – ten, kur yra kritusių nuo maro šernų.

Konfliktas baigėsi taikiai – Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai atlikus papildomus kiaulių tyrimus, Lenkija įsitikino, kad lietuviškos kiaulės yra sveikos.

2018 metais Lenkijoje užregistruoti 109 maro protrūkiai kiaulių fermose, o Lietuvoje – 51, Lenkijoje sunaikinta 25,4 tūkst. kiaulių, Lietuvoje – 22,7 tūkst.

Pernai Lenkijoje maras nustatytas 4,1 tūkst. šernų, Lietuvoje – 3,1 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas