Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

VMVT įspėja: afrikinio kiaulių maro protrūkiai kiaulių ūkiuose vis arčiau Lietuvos

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai informuoja, kad Lenkijoje afrikinis kiaulių maro (AKM) protrūkis nustatytas jau trečiame kiaulių ūkyje. Iš viso, kaimyninėje šalyje virusas šiais metais sunaikino 184 kiaules, rašoma VMVT pranešime spaudai.
Kiaulės
Kiaulės / 123rf.com nuotr.

Vokietijoje, taip pat šį mėnesį, dėl AKM protrūkio ūkyje buvo nugaišintos visos ūkyje laikytos 3577 kiaulės. Europoje AKM protrūkiai intensyviai plinta Rumunijoje, Serbijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje. Iš viso šiemet dėl AKM viruso kiaulių augintojų ūkiai neteko virš 64 tūkst. kiaulių iš 126 ūkių.

VMVT specialistai įspėja: AKM grėsmingai plinta ir laukinėje faunoje Lietuvoje. Virusas nustatomas sumedžiotuose šernuose, taip pat ir randamose šernų gaišenose.

„Kiaules auginantiems ūkininkams primename, noras palepinti šviežiai ryte nušienauta žole gali būti lemtingas. Šernai yra naktiniai gyvūnai, kurie apsilanko daržuose, pievose, pasėliuose, soduose, o tarp jų gali būti ir sergančių, kurie savo seilėmis ir kitomis išskyromis gali užkrėsti aplinką. Žmogui tai sunku pastebėti ir virusas gali būti labai lengvai pernešamas į ūkį apie tai net neįtariant.

Šiltuoju periodu aktyviau būname gamtoje, lankomės miške, todėl raginame ypač atsakingai laikytis biosaugos, pas savo kiaules eiti tik persirengus, nusiplovus rankas, patenkant į ūkį būtina praeiti dezinfekcijos barjerą, kuris turi būti reguliariai užpildomas dezinfekcijos skysčiu. Kiaulių laikytojas turi neleisti pašalinių asmenų į savo ūkį, stebėti savo gyvūnų sveikatą ir pastebėjus nerimą keliančius simptomus kreiptis į veterinarijos gydytoją bei VMVT“, – komentavo VMVT direktorės pavaduotojas Paulius Bušauskas.

VMVT specialistai ragina nešerti kiaulių virtuvės atliekomis, laikytis higienos. Dezinfekcinis kilimėlis turi būti įrengtas taip, kad jame supiltas dezinfekcinis skystis būtų apsaugotas nuo kritulių, nes jiems patekus, bus praskiesta tirpalo koncentracija. Taip pat svarbu žinoti, kad nuo saulės spindulių dezinfekcinis skystis greitai išgaruoja, o nuo minusinės temperatūros, skystis užšąla. Dezinfekcijai skirtas medžiagas įsigyti galima veterinarijos vaistinėse.

VMVT taip pat primena, sunegalavus kiaulei, pastebėjus bent vieną iš išvardintų simptomų (kiaulei tapus apatiška, pakilus kūno temperatūrai, dingus apetitui, atsiradus odos išbėrimams) ar nugaišus, nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją ir jei yra galimybė informuoti VMVT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius