Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

VMVT primena: draudžiama transportuoti gyvūnus jei oro temperatūra yra didesnė nei 30 °C

Prasidedant vasaros karščiams Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) įspėja gyvūnų vežėjus negabenti gyvūnų kai aplinkos temperatūra maršruto metu gali pasiekti 30 °C. Esant ir šiek tiek žemesnei temperatūrai būtina planuoti keliones su gyvūnais labai atsakingai, karštas oras ypač pavojingas tiek augintiniams, tiek ūkiniams gyvūnams, rašoma VMVT pranešime spaudai.
Arklys
Arklys / LRVK/ Dariaus Janučio nuotr.

Europos Komisijos interneto svetainėje skelbiama informacija, kad optimali galvijų toleruojama aplinkos temperatūra yra 5–25 °C, o laktuojančių karvių – 5–15 °C, esant aukštesnei nei 21 °C temperatūrai, laktuojančios karvės gali patirti šilumos smūgį.

Pastaruoju metu tiek Lietuvoje, tiek ir kitose valstybėse, į kurias planuojama vežti gyvūnus, įsivyrauja karšti orai. Oro temperatūrai esant aukštesnei nei 25 °C būtina:

  • Vertinti orų prognozes visos numatomos kelionės maršrutu – nuo išsiuntimo iki paskirties vietos. Jei bet kuriame kelionės etape numatoma 30 °C ar aukštesnė temperatūra, bendradarbiaujant su ūkio subjektais siūlyti perplanuoti kelionės maršruto laiką, datą ir pan.
  • Transporto priemonėje gyvūnus reikia laikyti kuo mažesniu tankiu bei pasirūpinti, kad kelionės metu nepritrūktų vandens.
  • Gyvūnų vežimą, įskaitant trumpas keliones, planuoti ir vykdyti nakties metu, taip išvengiant dienos karščių.
  • Vežėjai, gabenantys ūkinius gyvūnus ir arklius ilgesniais nei 9 val. trukmės maršrutais į Europos Sąjungos valstybes ar kitas šalis, turi užtikrinti pakankamą ventiliaciją ir temperatūros stebėseną.
  • Būtina numatyti veiksmus kaip bus elgiamasi atsitikus nenumatytiems ar net ekstremaliems atvejams (pvz., kelio darbai, spūstys kelyje, kt.).
  • Stojant pagirdyti gyvūnus, reikia pasirūpinti, kad visos ventiliacijos angos būtų atidarytos, o transporto priemonę vėjo kryptimi reikia statyti taip, kad oras transporto priemonės viduje cirkuliuotų maksimaliai.

VMVT dar kartą pabrėžia, kad planuojant keliones vasarą reikia atsižvelgti į prognozuojamas oro sąlygas ne tik gyvūnų pakrovimo į kelių transporto priemonę vietoje, bet ir visos planuojamos kelionės metu – iki gyvūnai pasieks paskirties vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius