Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vokietija uždraus naudoti samdos įmonių paslaugas mėsos perdirbimo pramonėje

Keliose Vokietijose mėsos perdirbimo įmonėse susidarius koronaviruso židinių, daugiausia tarp užsieniečių darbininkų, vyriausybė trečiadienį nusprendė uždrausti mėsos pramonėje naudoti samdos įmonių paslaugas.
Skerdykla
Skerdykla / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Laikas sutvarkyti sektorių“, – žurnalistams teigė darbo ministras Hubertus Heilas, kanclerės Angelos Merkel kabinetui susitarus dėl griežtesnių reglamentų.

Nuo 2021 metų sausio 1 dienos skerdyklos ir mėsos perdirbimo įmonės turės tiesiogiai įdarbinti darbuotojus, nutraukdamos prieštaringai vertinamą praktiką – pasikliauti samdos įmonėmis parūpinti darbuotojų iš užsienio, dažniausiai iš tokių šalių kaip Bulgarija ir Rumunija.

Kritikai jau ilgą laiką tvirtina, kad darbuotojams iš užsienio mokama mažiau ir jie yra labiau pažeidžiami dėl piktnaudžiavimo jų teisėmis, o pats H.Heilis apibūdino sistemą kaip „ydingą“.

Nerimo banga kilo po to, kai keliose Vokietijos skerdyklose buvo užfiksuoti koronaviruso protrūkiai, paskatinę iš naujo patikrinti darbo sąlygas.

Vienoje skerdykloje šiaurės vakarų Kosfeldo rajone koronavirusas nustatytas daugiau nei 260 darbuotojų. Daugelis jų yra atvykėliai iš Rytų Europos ir gyvena bendruose būstuose.

Dar dviejose skerdyklose – Šlėzvigo-Holšteino žemėje bei Žemutinėje Saksonijoje, – užfiksuota maždaug po 100 atvejų.

„Mėsos pramonė yra svarbi mūsų šaliai, – teigė H.Heilis. – Tačiau negali būti tolerancijos verslo modeliui, kuris noriai imasi išnaudojimo ir neužkerta kelio pandemijos plitimui.“

Įgyvendindama priemonių paketą vyriausybė susitarė pradėti „masinius“ sveikatos apsaugos ir saugos patikrinimus mėsos perdirbimo įmonėse.

Darbdaviai taip pat turės informuoti vietos institucijas apie tai, kur gyvena darbuotojai iš užsienio, kad būtų lengviau atsekti žmones, turėjusius kontaktą su užsikrėtusiais asmenimis.

Taip pat institucijos ketina šviesti darbuotojus iš užsienio apie jų teises, numatytas Vokietijos įstatymuose, pabrėžė H.Heilas.

Darbdaviams, kurie pažeis sugriežtintas taisykles, grės iki 30 000 eurų dydžio baudos – dvigubai didesnės nei anksčiau.

Mėsos pramonės lobistai nedelsdami sureagavo į šį sprendimą, o Vokietijos mėsos pramonės asociacija (VDF) perspėjo, kad samdos įmonių paslaugos būtinos siekiant užtikrinti pakankamą darbo jėgą.

„Daugybė mėsos perdirbimo veiklų dabar gali tekti perkelti į užsienį“, – laikraščių grupei „Funke Mediengruppe“ pareiškė VDF vadovas Heike'as Harstickas.

Visgi profesinės sąjungos palankiai įvertino šį žingsnį, o profsąjunga DGB minėtą samdos sistemą apibūdino kaip „organizuotą neatsakingumą“.

Tuo tarpu maisto pramonės profsąjunga NGG pareiškė, kad atėjo metas pagaliau padaryti galą „nežmoniškoms ir nusikalstamoms“ sąlygoms pramonėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas