Išlaiko žmona
Gaminti naminį alkoholį leidžiantis įstatymas Latvijoje įsigaliojo 2010 metais. J. Mikansas buvo ketvirtasis šios šalies verslininkas, gavęs licenciją. Vyną ir kalvadosą jis gamina nuo 2011 metų. Pasiteiravome, ar jau spėjo praturtėti.
„Mane kol kas dar išlaiko žmona“, – neslėpė vyndarys. Padėti stengiasi ir sūnus, kuris mielai atlieka degustatoriaus pareigas.
Latvis pagamina apie 5–7 tonas alkoholinių gėrimų per metus. „Iki šiol dar dirbame nuostolingai. Dar keletą metų reikės pakentėti. Tiesa, šiais metais jau gavau kuklaus pelno. Už jį nusipirkau įrangą gėrimų stiprumui matuoti. Jei litais, ta įranga kainavo apie 6 tūkstančius. Tai po kurio laiko atsipirks: iki šiol, norint nustatyti alkoholinio gėrimo stiprumą, tekdavo važiuoti į Rygą. Vieno tokio vizito kaina – apie 25 eurai“, – sakė J. Mikansas.
Latvis gamyklėlę ir savo alkoholinių gėrimų parduotuvę yra įrengęs vaizdingoje Siguldoje esančiame Krimuldos dvare.
„Vasaros metu prie Siguldos susidaro autobusų ir automobilių eilės, nes norinčių čia pasisvečiuoti yra labai daug. Dalis atvykusių turistų mielai apsilanko ir vyno darykloje. Tai nemenka parama Janio verslui“, – neslėpė „mamzele“ vadinama svečius pasitinkanti moteris.
Brangus vynas iš keistų dalykų
Vyno butelis Krimuldos dvare kainuoja apie 9 eurus. Į parduotuves šis vynas kol kas beveik netiekiamas. Pasak J. Mikanso, didžiausius jo kiekius pavyksta parduoti turguose.
J.Mikansas neslepia: jis nebyliai linkęs pritarti draudimui Lietuvoje gaminti naminį alkoholį, nes tai nesukelia papildomos konkurencinės įtampos. Krimuldos dvaro vyndario duomenimis, šiuo metų Latvijoje naminio alkoholio gamintojams išduota apie 30 licencijų.
Krimuldos dvare gaminami pienių, bijūnų, alyvų žiedų, beržų sulos, rožių žiedų, jaunų ąžuolų lapų vynai.
J.Mikansas neslepia: jis nebyliai linkęs pritarti draudimui Lietuvoje gaminti naminį alkoholį, nes tai nesukelia papildomos konkurencinės įtampos. Krimuldos dvaro vyndario duomenimis, šiuo metų Latvijoje naminio alkoholio gamintojams išduota apie 30 licencijų.
Reikia daug žiedų
Besidomintiems Krimuldos dvaro vynu, pavasarį J.Mikansas dažnai siūlo paragauti 13 laipsnių stiprumo kartoko alyvų žiedų vyno. Turi jis ir pienių vyno bei 51 laipsnio stiprumo naminio kalvadoso.
Bijūnų, pienių, alyvų, rožių žiedai renkami anksti rytą ir šaldomi. Norint pagaminti apie 20 litrų vyno, reikia vidutiniškai 2 kilogramų žiedų.
Inžinieriaus statybininko diplomą turintis J.Mikansas neslepia, kad vyno gamybai labai praverčia statybose naudojama maišyklė: joje sumaišoma vyno gamybai naudojama žiedų masė.
Sudėtingiausia pagaminti vyną iš beržų sulos – iš 50 litrų sulos pavyksta gauti tik 200 gramų vyno.