Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žemdirbių naštą dėl liūčių „tvarkietis“ siūlo lengvinti mažinant PVM uogoms, vaisiams ir daržovėms

Siekdamas ginti ūkininkų, šįmet dėl liūčių patyrusių apie 40 mln. eurų nuostolių, interesus Seimo narys „tvarkietis“ Vytautas Kamblevičius siūlo pridėtinės vertės mokestį (PVM) lietuviškiems vaisiams, uogoms ir daržovėms sumažinti nuo 21 iki 5 procentų.
Vilniaus Kalvarijų turgus
Turgus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Ši pataisa leistų padidinti atitinkamų produktų konkurencingumą, – teigiama trečiadienį registruoto įstatymo projekto aiškinamajame rašte. – PVM sumažinimo teigiamą poveikį labiausiai pajus mažas pajamas gaunantys asmenys ir tai skatins šalies augalininkystės plėtrą ir sumažins Lietuvos ūkininkams patirtus milijoninius nuostolius dėl liūčių.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Kamblevičius

Lengvatiniu tarifu siūloma apmokestinti obuolius, kriaušes, cidonijas (bedyglius svarainius), vynuoges (vietinių veislių, smulkiauoges), vyšnias, slyvas, braškes, avietes, gervuoges, juoduosius ir raudonuosius serbentus, agrastus, mėlynes, bruknes, spanguoles, aronijas, šaltalankius, šermukšnius, šeivamedžius, sausmedžius, citrinvyčius, putinų uogas, tekšes, bulves, svogūnus, česnakus, porus, kopūstus, žiedinius kopūstus, brokolius, salotas ir trūkažoles, morkas, ropes, griežčius, krienus, topinambus, ridikėlius, ropes, petražoles, burokėlius, ridikus, agurkus, žirnius, pupeles, salierus, špinatus, rabarbarus, moliūgus, cukinijas, pankolius, kukurūzus, laiškinius svogūnus, bazilikus, krapus, mėtas, kalendras ir kitus prieskoninius augalus.

Žemės ūkio rūmų duomenimis, grūdų augintojai dėl didelio kritulių kiekio šįmet galėjo patirti iki 125,2 mln. eurų, o daržovių – iki 55,2 mln. eurų nuostolių.

„Ūkininkai nėra apsidraudę nuo ilgalaikių liūčių, nes draudimo bendrovės neteikia tokių paslaugų. Šiuo metu yra paskelbta valstybės lygio ekstremali situacija, o tokios kritinės padėties žemės ūkyje nebuvo 40 metų ir yra apsemta apie 140,000 ha laukų“, – rašo įstatymo projekto rengėjai ir priduria, kad Latvijos valdantieji pirmojo svarstymo metu pritarė analogiškam Žemės ūkio ministerijos siūlymui sumažinti PVM tarifą latviškiems vaisiams, uogoms ir daržovėms.

Latvijos žemdirbiai dėl liūčių preliminariai patyrė 37,3 mln. eurų nuostolių.

Lietuvoje Vyriausybė dėl meteorologinių reiškinių padarytos žalos žemės ūkio sektoriui paskelbė ekstremalią situaciją. Tai reiškia, kad šalis gali tikėtis europinės paramos, panaudoti Vyriausybės rezervo fondo lėšas.

Rugsėjo pabaigoje su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu susitikusi Dalia Grybauskaitė teigė gavusi jo patikinimą, kad Lietuva galės prašyti paramos dėl lietingų orų nukentėjusiems žemdirbiams. „Kažkokia parama tikrai bus“, – naujienų agentūrai BNS tuomet tikino prezidentė.

Įstatymo projektu vaisiams, uogoms ir daržovėms siūlomas lengvatinis PVM tarifas galiotų iki 2020-ųjų gruodžio 31 dienos.

Šiuo metu Lietuvoje galioja du lengvatiniai tarifai – 5 proc. ir 9 proc. Europos sąjungos šalys turi galimybę taikyti du lengvatinius tarifus, jų dydžius pasirinkusi pati.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas