Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žemės ūkio darbai – vieni pavojingiausių

Žemės ūkio darbai patenka į pavojingiausių darbų penketuką. Dėl patirties, įgūdžių, o dažnai ir dėl instruktavimo bei mokymo ar vidinės kontrolės stokos, darbuotojai nuskęsta grūdų aruoduose, juos sužaloja veikiantys įrengimai ar galvijai. Specialistai įvardija, kad už to dažnai slypi ūkininkų abejingumas darbuotojų saugai ir sveikatai.
Traktorius
Traktorius / 123RF.com nuotr.

Žemės ūkio darbai – ne tik javų, augalų ir galvijų auginimas, jie taip pat apima technikos priežiūros ir taisymo, statybos bei remonto darbus. Dėl to ūkiuose dirbančius žmones – nesvarbu, ar jie yra pagalbiniams darbams samdyti jaunuoliai, ar labiau patyrę darbuotojai – darbdavys privalo išmokyti, supažindinti su visais profesinės rizikos veiksniais, jų prevencija ir pasirūpinti saugos priemonėmis. Statistika rodo, jog tai nėra daroma tinkamai – per 2021 metus žemės ūkio sektoriuje žuvo net 8 darbuotojai, 10 buvo sunkiai sužalota, o per pirmąjį 2022 metų pusmetį tragiška lemtis ištiko du ūkyje dirbusius žmones.

Skaudžios netektys: žūva ir paaugliai

„Tragiška, kad žemės ūkyje gyvybės netenka labai jauni žmonės, netgi mokiniai. Jiems pavedama atlikti darbus, kurių dirbti jie yra nemokyti arba tai net nenumatyta jų darbo sutartyje, o instruktavimas, kaip saugiai dirbti, yra laikomas paprasčiausiu formalumu. Kasmet nelaimių priežastys išlieka tos pačios: netinkamas rizikos vertinimas ir darbų organizavimas, nepakankama vidinė darbuotojų kontrolė ir atsainus darbdavio požiūris“, – sako Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus vedėjas-vyriausiasis darbo inspektorius Saulius Balčiūnas.

Specialistas prisimena itin skaudų atvejį, kai grūdų aruode nuskendo vos 13 metų berniukas, įkritęs į neapsaugotą duobę, į kurią buvo pilami grūdai. Grūdų srovė įtraukė paauglį gilyn, jis nebegalėjo išlipti ir užduso. Kitą, vos 14 metų jaunuolį, mirtis pasiglemžė grūdais užpiltoje puspriekabėje.

Pasak inspektoriaus, žūčių ir sužalojimų išvengti padėtų, jei vadovas griežtai kontroliuotų, ar darbuotojas, ypač neturintis daug patirties, vykdo būtinus saugaus darbo reikalavimus. Kitu atveju – žmogaus likimas tampa loterija, kurios baigtis gali būti negailestinga.

Pirma taisyklė – bet koks technikos gedimų taisymas tik ją išjungus

Dažna sunkių ar mirtinų nelaimingų atsitikimų priežastis ūkyje – nesaugus darbas su mechanizmais arba jų taisymas, kai gedimus bandoma šalinti jų neišjungus, pažeidžiant gamintojo instrukcijose numatytą remonto tvarką. Pastarieji atvejai pasižymi itin dideliu brutalumu – žmonės būna mirtinai sutraiškomi arba suluošinami visam gyvenimui. Žemės ūkio mašinas ir jų būklę būtina nuolat kontroliuoti, vykdyti jų apžiūras ir užtikrinti tinkamą priežiūrą, atsiradus gedimams.

Prieš keletą metų Kėdainių rajone įvyko tragiška nelaimė, kai žuvo laukuose šiaudų presavimo darbus vykdęs traktorininkas. Įvykus technikos gedimui, vyras bandė išsiaiškinti problemos priežastį. Kadangi jis neišjungė įrenginio pavaros ir neužgesino variklio, traktoriaus juostiniai diržai pagavo ir įtraukė vyrą iki pusės kūno.

„Darbuotojas ne tik nesilaikė būtinų saugos reikalavimų, tačiau, taip pat paaiškėjo, kad dirbo neblaivus. Apsvaigusiam asmeniui dirbti apskritai yra draudžiama. Beje, tai yra viena iš opesnių žemės ūkio sektoriaus problemų – darbdaviams ir darbų vadovams sunku kontroliuoti darbuotojus, nes jų darbo vieta yra mobili: darbuotojai išvažiuoja į laukus, ir ten jų niekas nemato. Pastaraisiais metais skaičiavome, kad nemaža dalis asmenų žemės ūkyje, patyrusių mirtinas traumas, buvo neblaivūs“, – pasakoja Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus vedėjas-vyriausiasis darbo inspektorius S.Balčiūnas.

Tam, kad situacija keistųsi į gera, darbdavys turi atsakingai įvertinti visas su darbu susijusias rizikas, tinkamai organizuoti darbą ir vykdyti jo priežiūrą net ir nutolusiose vietovėse, rūpestingai apmokyti nepatyrusius darbuotojus ir įsitikinti, kad jie iš tikrųjų supranta, kaip pavestus darbus atlikti saugiai.

Specialistas atkreipia dėmesį, kad kiekviena žemės ūkio įmonė gali pati įvertinti, ar tinkamai vykdo darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimus pagal VDI parengtus klausimynus: viešai prieinami „Saugaus žemės ūkio darbų vykdymo patikrinimo kontrolinis klausimynas“ ir „Saugaus žemės ūkio produkcijos sandėliavimo darbų vykdymo kontrolinis klausimynas“. Šiuos dokumentus galima rasti VDI interneto svetainėje www.vdi.lt.

Į VDI galite kreiptis:

el. paštu info@vdi.lt, raštu ir VDI „Facebook“ paskyroje

telefonu 8 5 213 9772

per mobiliųjų prietaisų programėlę „Žinok teises“ („Google Play“, „Apple Store“)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas