Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žemės ūkio ministras apie pienininkų streikus: palikti to rinkos reguliavimui jau nebeišeis

Pirmadienį žemdirbiams įvairiuose Lietuvos miestuose rengiant protesto akcijas dėl žemų pieno supirkimo kainų, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas žiniasklaidai teigė, kad ministerija „įsijungs“ ten, kur galės, tačiau ragino prie problemos sprendimo prisijungti savivaldybes, o pačius ūkininkus – daugiau kooperuotis. Jis teigė, kad problemos nesprendžiant ilgainiui galima susidurti su žaliavinio pieno trūkumu.
Kęstutis Navickas
Kęstutis Navickas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

K.Navickas sakė, kad ministerija „viena esmine dalimi“ pritaria ir palaiko protestuojančius – anot jo, esant krizei ir kainų svyravimams, visas krūvis tenka žemdirbiams. Ministerijos teigimu, visos ginčo šalys sutinka, kad šiuo metu žaliavinio pieno perdirbimo pajėgumai yra nepakankami.

„Mūsų esminis klausimas – jeigu šitoje vietoje visos grandys, prekybininkas, ūkininkai, perdirbėjai, iš tikrųjų pirmiausia prekybininkas ir perdirbėjas, nepateiks pagalbos ūkiams, pasekmės gali būti ilgalaikės. Tada klausimas iškils <...> iš kur gaunama žaliavinio pieno“, – sakė ministras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Karvė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Karvė

Žemės ūkio ministerija teigia, kad siekiant žaliavinio pieno supirkimo kainų indeksavimo pagal pieno produkcijos pardavimų kainas, artimiausiu metu bus inicijuoti teisės aktų keitimai.

„Peržiūrime esamą reguliavimą, manome, kad priemonės, kurios numatytos, iki šiol nėra pakankamos, reikia pirmiausia susieti žaliavinio pieno kainas su galutinės produkcijos kainomis, stiprinti derybines galias, nes yra geros sąlygos. Kai žaliavinio pieno trūksta, ūkininkai galėtų turėti stipresnes derybines galias. Eilę priemonių nusimatėme, dabar svarstome, kurie teisės aktai būtų keičiami“, – pirmadienį žiniasklaidai sakė ministras.

K.Navickas teigė, kad ūkininkai šioje vietoje gauna didžiausią naštą ir „taip neturėtų būti.“

Jis tvirtino, kad ministerija „įsijungs“ ten, kur galės, tačiau kartu atkreipė dėmesį į kooperacijos tarp smulkių ir vidutinių pieno ūkių trūkumą.

„Yra tie ūkiai, kurie gamina didelius kiekius ir jie turi labai didelę derybinę galią ir gali diktuoti sąlygas. Didžioji dalis gamintojų yra smulkūs ir vidutiniai ir jiems labiausiai dėl to ir kyla šita našta. Mes matomes kooperavimosi trūkumą – kooperatyvai išgyvena lengviau“, – sakė K.Navickas.

Ministras taip pat mano, kad daugiau galėtų padaryti savivaldybės.

„Mes labai norime savivivaldybių įsitraukimo, nes tai yra jų gyventojai ir vien palikti rinkos reguliavimui jau nebeišeis. Pagal pieno gamintojų struktūrą, prieš keletą metų turėjome daugiausiai pieno gamintojų, kurie laiko iki 5–6 karvių. Šitas segmentas labai stipriai sumažėjo. Šioje situacijoje kenčia ne tik tie ūkiai, kurie turi 10 karvių, bet ypatingai tie, kurie 50–150 melžiamų karvių ir yra „įėję“ į modernizaciją“, – kalbėjo jis.

K.Navickas sakė, kad šiems ūkiams padėti yra būtina, nes neišgyvenus šios krizės problemų patirs patys perdirbėjai.

Nuo praėjusių metų spalio pieno supirkimo kaina ėmė mažėti dėl ženkliai kritusių šviežios grietinėlės, sviesto, pieno miltelių ir kietojo sūrio kainų užsienio rinkose, nurodo ministerija. Lietuva eksportuoja iki 70 proc. pieno produkcijos.

ŽŪM pažymi, kad dėl šių priežasčių sumažėjus Lietuvoje pagamintos pieno produkcijos konkurencingumui ir susidarius nepalankioms pardavimų sąlygoms, pieno produktų perteklius kaupiamas sandėliuose.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, gruodį vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina mažėjo antrą mėnesį iš eilės – ji siekė 51 centą už kilogramą ir buvo 6,7 proc. mažesnė nei lapkritį, bet 19,3 proc. didesnė nei prieš metus.

Žemdirbiai protestavo ir atsinešė žalius kryžius

Pirmadienį protestuodami dėl pieno supirkimo kainų žemdirbiai prie pagrindinių perdirbėjų ir prekybininkų administracijos pastatų stato žalius kryžius.

Akciją rengia žemdirbių organizacinis štabas.

Pirmadienį prie didžiausių pieno perdirbėjų ir mažmeninių tinklų administracinių pastatų visoje Lietuvoje ūkininkai susirinko nešini kryžiais, nemokamai dalija pieną.

Pirmadienį kryžiais apsiginklavę protestuotojai, susirinkę Vilniuje, prie prekybos tinklo „Norfa“ administracijos pastato, reikalavo sėsti prie derybų stalo visiems – ūkininkams, perdirbėjams, prekybininkams - ir kalbėti apie teisingą pieno kainos paskirstymą maisto grandinėje. Tai 15min pabrėžė akciją surengusio žemdirbių organizacinio štabo vadovas Eimantas Eigirdas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prieš pieno supirkimo kainas sukilę ūkininkai prie didžiųjų prekybos centrų stato kryžius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Prieš pieno supirkimo kainas sukilę ūkininkai prie didžiųjų prekybos centrų stato kryžius

„Vieni kitus kaltinam dėl pieno kainų, bet taip ir neaišku, kas kaltas – perdirbėjas ar pardavėjas. Tikslas pakviesti kiekvieną prie derybų stalo – kviesime ir valdžios atstovą, prašysime teisingų skaičių, kad pamatytume, kas daugiausiai pasiima pinigų iš visų“, – kalbėjo E.Eigirdas.

Žemdirbių organizacinio štabo sekmadienį išplatintame pranešime nurodoma, kad reikalaujama „įvykdyti realias trišales derybas tarp ūkininkų, perdirbėjų ir prekybininkų, nustoti šantažuoti Lietuvos valstybę nuolat mažinant kainas bei siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į neteisingą kainos pasiskirstymą maisto grandinėje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas