Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius: Vokietija žada paremti Baltijos šalis dėl didesnės paramos žemdirbiams po 2013 metų

Lietuva tikisi netrukus pasirašyti sutartį su Vokietija, kuri žada paremti Baltijos šalis, siekiančias didesnės finansinės paramos žemės ūkiui naujoje Europos Sąjungos finansinėje perspektyvoje, sako žemės ūkio ministras.
Kazys Starkevičius
Kazys Starkevičius / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Kazys Starkevičus teigia sulaukęs gerų naujienų dėl Europos Sąjungos išmokų Lietuvai 2014–2020 metais.

„Sulaukėme gerų žinių, kad bus speciali programa Baltijos valstybėms ir išmokos didės. Birželio 5 dieną Danijoje pasirašysime oficialią sutartį su Vokietija dėl abipusės paramos. Berlyno palaikomi pasieksime savo tikslus“, – interviu „Verslo žinioms“ sakė ministras.

Su Londone esančiu K.Starkevičiumi BNS antradienį nepavyko susižsiekti.

Kai kurie BNS kalbinti pareigūnai teigė negalintys šiuo klausimu nieko komentuoti arba sakė, jog žemės ūkio ministras pasakė tai, ko šiaip jau negalima viešinti. Nė vienas Vilniaus ir Briuselio pareigūnas nesutiko oficialiai pakomentuoti K.Starkevičiaus pranešimo, ar iš tikrųjų yra rengiama speciali programa Baltijos šalims ir kokia sutartis bus pasirašyta su Vokietija.

„Niekas nesutarta, todėl sunku ką nors pasakyti. Vokietija šiuo metu palaiko Baltijos šalis ir vieną mūsų siekių – padidinti tiesiogines išmokas. Tikimės, kad Vokietija galbūt parems mus“, – BNS sakė pavardės nenorėjęs viešinti Žemės ūkio ministerijos pareigūnas.

Lietuvoje ir Latvijoje išmokos siekia 140 eurų hektarui, o Graikijoje – 500 eurų.

Kitas EK pareigūnas spėjo, jog K.Starkevičiaus pareiškimas gali būti susijęs su gegužę Vilniuje viešėjusio Europos Parlamento Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto pirmininko Paolo De Castro (Paolo De Kastro) išsakyta nuomone, jog jis Baltijos šalims siūlys numatyti kitokią tiesioginių išmokų mokėjimo tvarką, nei siūlo Europos Komisija.

P.De Castro'as tuomet sakė, kad supranta Lietuvos susirūpinimą dėl numatytų mažesnių nei kitoms ES narėms tiesioginių išmokų bei palaiko visų valstybių narių žemdirbių padėties suvienodinimo idėją.

Lietuva yra pareiškusi, kad jos netenkina Europos Komisijos siūloma parama žemdirbiams 2014-2020 metų finansinėje perspektyvoje. Baltijos šalių žemės ūkio ministrai yra sutarę siekti vienodų ES išmokų visoms valstybėms narėms.

Lietuvos ministras Kazys Starkevičius ir jo Latvijos kolegė Laimdota Straujuma šiemet sukritikavo pernelyg didelius tiesioginių išmokų jų šalyse ir kai kuriose kitose ES valstybėse, kaip antai, Graikijoje, skirtumus. Lietuvoje ir Latvijoje išmokos siekia 140 eurų hektarui, o Graikijoje – 500 eurų.

Teigiama, kad galutinį sprendimą dėl 2014-2020 metų finansavimo priims ES Vadovų taryba, kurios sprendimą turės patvirtinti Europos Parlamentas. Parlamente pirmasis svarstymas, kuris taps pagrindu tolesnėms diskusijoms, vyks birželio 18–19 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas