Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žemės ūkio novatoriai jau dabar žiūri 20-mečiu į priekį: dirbtinis intelektas – ateities ūkininkų partneris

3D spausdintuvai, robotika, pažangiosios technologijos, programavimas, inovacijos, dirbtinis intelektas ir dėmesys tvarumui. Tokį ateities ūkį mato šiemet dvidešimtmetį švenčianti įmonė SPECAGRA, kuri jau dabar žvelgia keliomis dešimtimis metų į priekį. Savaitgalį vykusios parodos „Ką pasėsi... 2019“ generalinis rėmėjas renginyje pristatė inovacijų miestelį, kuriame supažindino su moderniausiomis ūkininkavimo technologijomis. „Žemės ūkis ir mokslas turi žengti greta – tik taip užtikrinsime efektyvumą, našumą bei saugosime aplinką“, – įsitikinęs SPECAGRA direktorius Renaldas Pelanis.
Žemės ūkio novatoriai jau dabar žiūri 20-mečiu į priekį: dirbtinis intelektas – ateities ūkininkų partneris
Žemės ūkio novatoriai jau dabar žiūri 20-mečiu į priekį: dirbtinis intelektas – ateities ūkininkų partneris / Partnerio nuotr.

Būrį ūkininkų sutraukusioje parodoje „Ką pasėsi... 2019“ įmonė startavo šūkiu „Naujos idėjos mus veda pirmyn“. Ir tai nėra tik skambūs žodžiai. SPECAGRA įkūrė inovacijų miestelį, kuriame pristatė mokslo pažangą: ūkyje naudojamus 3D spausdintuvus, robotines rankas, virtualiąją realybę, interaktyvų pabėgimo kambarį. Iš jo susirinkusiems išsivaduoti pavykdavo tik įveikus programavimo galvosūkius. Mažieji parodos dalyviai gamino mini robotus, fizikai stebino čia pat atliekamais bandymais.

Pritrūkote atsarginių dalių traktoriui? Atsispausdinkite

R.Pelanio teigimu, tikslas buvo parodyti visiškai kitokio – ateities ūkininkavimo perspektyvas. Anot pašnekovo, jis neįsivaizduojamas be mokslo įsikišimo, nes tai tinkamiausias būdas didinti ūkio efektyvumą ir našumą.

„Žemės ūkiui Lietuvoje dar yra kur tobulėti. Kalbant apie technologinį išsivystymą, sektinas yra Vakarų Europos pavyzdys. Olandai, turintys santykinai nedaug žemių, yra labai pažengę. Jų derlius didesnis, nes naudojamas tikslus ūkininkavimas: pasitelkiami įvairūs sprendimai, jutikliai, daromi dirvožemio tyrimai, naudojama programinė įranga. Purškiama ir tręšiama efektyviai – kada ir kur reikia“, ­– apie Vakarų ūkininkavimo pažangą kalba SPECAGRA direktorius.

Partnerio nuotr./Žemės ūkio novatoriai jau dabar žiūri 20-mečiu į priekį: dirbtinis intelektas – ateities ūkininkų partneris
Partnerio nuotr./Žemės ūkio novatoriai jau dabar žiūri 20-mečiu į priekį: dirbtinis intelektas – ateities ūkininkų partneris

Šios bei kitos naujovės buvo pristatytos ir parodos dalyviams. Viena jų – 3D spausdintuvu spausdinamos atsarginės dalys traktoriams. „Dabar jos gaminamos iš plastiko, tačiau jau netrukus bus galima naudoti plieną, varį ir kitas dar mažai naudojamas medžiagas, tvirtesnes ir lengvesnes už metalą. Pasitelkiant visa tai, technikos eksploatacija taps dar paprastesnė“, – pastebi R.Pelanis.

Ūkininkavimo ateitis – naujos kartos rankose

Ūkininkavimas sparčiai vystosi ir saulės, vėjo energetika ar pažangi biokuro gamyba nebestebina. Tačiau į ūkius žengia ir dirbtinis intelektas bei programavimas, kurie, pasak pašnekovo, jau netrukus sudarys nemažą dalį ateities investicijų.

VIDEO: Kaip atrodys ateities ūkis?

„Progresas mažina taršą, o rūpestis ekologija yra būtinas. Tai svarbu, norint tausoti žemės išteklius, juos nuolat atnaujinti, surinkti geresnį derlių ir sveikiau maitintis. Ūkiuose atsiras juos prižiūrintis dirbtinis intelektas, programinė įranga, kuria bus valdomi resursai. Ja ūkininkai galės dar geriau numatyti oro sąlygas, žinos, kada ir kaip optimaliai atlikti darbus. Tai naudinga ir verslui, ir ekosistemai“, – inovatyvią ūkių ateitį mato pašnekovas.

O kad pažanga jau vyksta, R. Pelanis pastebi bendraudamas su klientais. „Dar gana neseniai žemė buvo dirbama arkliais. Dabar susitinku su ūkininkais ir jie planšetiniuose kompiuteriuose rodo, kaip vyksta darbai: matau derliaus nuėmimo grafikus, grūdų drėgnumą. Tobulėjimas vyksta, bet, kalbant apskritai, augti dar yra kur“, – įsitikinęs SPECAGRA direktorius.

Kaip vieną iš perspektyviausių pažangos krypčių pašnekovas mato investiciją į švietimą. Todėl SPECAGRA už inovatyvių idėjų vystymą šiemet skirs stipendiją studentams, jauniesiems išradėjams bei mokslininkams. Šis projektas vykdomas kartu su VDU Žemės ūkio akademijos Verslumo laboratorija.

„Jaunoji karta yra ateitis, į kurią būtina investuoti. Lietuvoje auga ūkininkų vaikai, kurie ne ką mažiau už suaugusiuosius supranta apie techniką, pasiūlo įvairių jutiklių, lazerių, kitų inovacijų panaudojimo sprendimų. Jie mato, kaip efektyvinti žemės išteklius, didinti našumą, tačiau kartu yra rūpestingi gamtai ir aplinkai“, – teigia Renaldas Pelanis.

Partnerio nuotr./Žemės ūkio novatoriai jau dabar žiūri 20-mečiu į priekį: dirbtinis intelektas – ateities ūkininkų partneris
Partnerio nuotr./Žemės ūkio novatoriai jau dabar žiūri 20-mečiu į priekį: dirbtinis intelektas – ateities ūkininkų partneris

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas