Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žemės ūkis bus prekybos derybų su ES dalis, sako JAV pareigūnas

Žemės ūkis bus prekybos derybų tarp Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos (ES) dalis, nori Briuselis to ar ne, sako JAV žemės ūkio sekretorius Sonny Perdue.
Sonny Perdue
Sonny Perdue / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žurnalistams jis teigė, kad „galbūt jie ir nori, kad derybos neapimtų žemės ūkio, bet to aptarimas su ES yra mūsų interesas, ypač dėl tarifų barjerų panaikinimo, apie kurį jie skelbia“.

Nors ES pareigūnai neigė, kad žemės ūkis buvo praėjusią savaitę pasiekto susitarimo tarp JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Europos Komisijos (EK) vadovo Jeano-Claude'o Junckerio dalis, S.Perdue tvirtino, kad „tiesą pasakius, tai neatitinka mūsų suvokimo“.

S.Perdue taip pat iškėlė ir dar vieną problemą – jo žodžiais, „vis agresyvesnius“ bandymus „prekės ženklu paversti“ įprasto maisto pavadinimus, pavyzdžiui, fetos ar mocarelos sūrius, kuriais JAV prekiaujama jau daugiau nei 100 metų.

Briuselis nori neleisti kitoms šalims naudoti geografinius vardus ir „mes neplanuojame to laikytis“, sakė žemės ūkio sekretorius.

D.Trumpas ir J.-C.Junckeris praėjusią savaitę paskelbė paliaubas prekybos ginče dėl JAV tarifų plienui ir aliuminiui bei siūlomų muitų automobiliams, taip pat ir dėl ES atsakomųjų veiksmų į minėtuosius tarifus.

Pirks daugiau sojų pupelių?

D.Trumpas ketvirtadienį ūkininkams gyrėsi, kad „mes ką tik jums atvėrėme Europą“, bet J.-C. Junckerio atstovas ginčijo tokią interpretaciją.

S.Perdue komentarai buvo panašūs į iždo sekretoriaus Steveno Mnuchino išsakytas mintis sekmadienį – jis tikino, kad JAV ir ES lyderiai aptarė „poreikį sugriauti barjerus žemės ūkyje“.

Bendrame Vašingtono ir Briuselio pranešime buvo teigiama, jog šalys „sieks sumažinti barjerus ir padidinti prekybą“ įvairiais produktais, įskaitant ir sojų pupeles.

S.Perdue teigia, kad Europa greičiausiai importuos daugiau sojų pupelių iš JAV, turint omenyje kainų skirtumą tarp amerikietiškų ir braziliškų pupelių, bet susitarimas su J.-C.Junckeriu apima gerokai platesnį produktų spektrą, sako sekretorius.

Atsakomieji Kinijos tarifai skaudžiai kirto JAV ūkininkų eksportui, ypač – sojų pupelėms. Tarifai išprovokavo sojų pupelių kainų kritimą, o D.Trumpo komanda paskelbė apie 12 mlrd. JAV dolerių pagalbos programą ūkininkams.

Augant paklausai iš Kinijos, rugpjūčio mėnesio sojų pupelių kaina iš Paranagvos (Brazilija) siekė 402,5 JAV dolerio už toną, kai sojų pupelių iš Luizianos – didžiausio JAV sojų pupelių eksporto uosto – tonos kaina sudarė apie 340 JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas